Şefa Fondului Monetar Internaţional avertizează: Economia mondială se va confrunta cu un an mai dificil în 2023

Pentru o mare parte a economiei mondiale, anul 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creşterii globale, Statele Unite, Europa şi China, vor cunoaşte o activitate mai slabă, a declarat duminică şefa Fondului Monetar Internaţional.

831 afișări
Imaginea articolului Şefa Fondului Monetar Internaţional avertizează: Economia mondială se va confrunta cu un an mai dificil în 2023

Şefa Fondului Monetar Internaţional: Economia mondială se va confrunta cu un an mai dificil în 2023

Noul an va fi "mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă", a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, în cadrul emisiunii de ştiri de duminică dimineaţa de la CBS "Face the Nation".
 
„Motivul principal este că cele trei economii principale, SUA, UE şi China, încetinesc simultan", a spus ea.
 
În octombrie, FMI şi-a redus perspectivele privind creşterea economică globală în 2023, reflectând faptul că războiul din Ucraina continuă să fie o piedică, precum şi presiunile inflaţioniste şi ratele ridicate ale dobânzilor puse la cale de bănci centrale precum Rezerva Federală americană, menite să reducă aceste presiuni asupra preţurilor.
 
De atunci, China a renunţat la politica zero-COVID şi s-a angajat într-o redeschidere haotică a economiei sale, deşi consumatorii din această ţară rămân precauţi în condiţiile în care cazurile de coronavirus au crescut. În primele sale comentarii publice de la schimbarea de politică, preşedintele Xi Jinping a făcut apel sâmbătă, în discursul de Anul Nou, la mai mult efort şi unitate, pe măsură ce China intră într-o "nouă fază".
 
Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea Chinei în 2022 va fi probabil egală sau inferioară creşterii globale", a declarat Georgieva.
 
În plus, un val de infecţii COVID aşteptate acolo în lunile următoare sunt susceptibile de a afecta şi mai mult economia sa în acest an şi de a trage în jos atât creşterea regională, cât şi cea globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în interes de serviciu pentru FMI la sfârşitul lunii trecute, potrivit Reuters.
 
Am fost în China săptămâna trecută, într-o bulă dintr-un oraş în care nu există niciun caz de COVID", a spus ea. „Dar asta nu va dura odată ce oamenii vor începe să călătorească".
 
„În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creşterii chineze va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creşterii globale va fi negativ", a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici