Tăriceanu: România nu a ieşit din criza economică. FMI să-şi ia valiza şi să se care cât mai repede

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu susţine că România nu a ieşit din criza economică şi că vinovat este actualul Guvern, care nu a fost în stare să ia măsurile potrivite pentru relansarea economică.

2549 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: România nu a ieşit din criza economică. FMI să-şi ia valiza şi să se care cât mai repede

Tăriceanu: România nu a ieşit din criza economică. FMI să-şi ia valiza şi să se care cât mai repede (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Noi considerăm ca posibilă ieşirea din criză, spre deosebire de actualul guvern care se lamentează, în frunte cu primul-ministru, şi care consideră că a căzut peste ei o năpastă. Nu a căzut nicio năpastă, este o criză pe care a traversat-o toată lumea, numai că România a rămas singura ţară din toată Europa care încă nu a reuşit să iasă din criză. Sigur că apar nişte indicatori care ne arată că am putea să ieşim eventual din recesiune, adică s-a oprit scăderea PIB-ului. Acest lucru nu înseamnă că am ieşit încă din criză şi mi se pare că acest lucru se datoreză în mod evident incapacităţii actualului Guvern de a genera măsuri proactive care să redea încrederea mediului investiţional român şi străin şi să mobilizeze resursele necesare pentru investiţii guvernamentale care să compenseze lipsa de investiţii din mediul privat", a declarat Tăriceanu, joi, la Mamaia, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că actualul Executiv nu a făcut decât să dea vina pe guvernele precedente şi s-a complăcut în această situaţie, fără a încerca să schimbe ceva.

"Asistăm la o lamentare permanentă, la încercarea de a găsi explicaţii care sunt legate de guvernările anterioare, dar nimic care să demonstreze că au o viziune şi o determinare. Mie mi se pare că actualul guvern nu face decât să se complacă în actuala situaţie şi să lase ca lucrurile să se rezolve de la sine sau în cel mai bun caz de către FMI", a mai spus fostul premier.

De altfel, el a afirmat că şi-ar dori ca FMI să plece din România pentru că acest organism lucrează cu statele din lumea a treia, iar ţara noastră nu se află între acestea.

"FMI este o instituţie care lucrează cu ţările din lumea a treia. Am pretenţia şi mândria că sunt român şi nu mă consider în lumea a treia. Aş vrea să-şi ia valiza şi să se care cât mai repede", a explicat Tăriceanu.

El a mai spus că nu crede că România va ieşi din criză în acest an pentru că indicatorii economici nu sunt irevocabil pe o pantă ascendentă.

"România nu va ieşi din criză anul acesta, cu toate că sunt semne uşoare. Vorbeam cu cineva, care îmi spunea că, după ce patru luni de zile a fost o creştere a producţiei industriale, se pare că în luna mai se înregistrează din nou o scădere a producţiei. Lucrurile nu sunt irevocabil înscrise pe o tendinţă ascendentă şi ăsta e un lucru care-i foarte îngrijorător. Nu mă bucură, pe mine mă întristează incapacitatea autorităţilor. Nu cred că e bine să ne bucurăm de un dezastru care afectează pe toată lumea, nu cred că cineva poate să spună că trăieşte bine în afara profitorilor regimului actual de cei care primesc contracte pe bani publici de la actualul guvern", a explicat Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici