Transelectrica va limita, în situaţii de criză, consumul de energie al companiilor

Consumul de electricitate al centrelor comerciale, companiilor siderurgice, constructoare de maşini sau din alte domenii va putea fi limitat în tranşe de către Transelectrica (TEL), dacă apar situaţii care pun în pericol funcţionarea sistemului energetic naţional.

223 afișări
Imaginea articolului Transelectrica va limita, în situaţii de criză, consumul de energie al companiilor

Transelectrica va limita, în situaţii de criză, consumul de energie al companiilor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Limitarea pe tranşe a consumului de energie electrică este ultima dintre măsurile de salvgardare care poate fi luată în situaţii de criză apărute în funcţionarea sistemului energetic naţional (...). Procedura se aplică de către clienţii finali, furnizorii de energie electrică, operatorii de distribuţie şi de operatorul de transport şi de sistem", potrivit unui proiect de procedură elaborat de operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica.

Limitarea de consum va putea viza companiile din metalurgie, siderurgie, construcţii de maşini, prelucrarea lemnului, industria materialelor de construcţii, chimie şi petrochimie, electrotehnică şi electronică, industria textilă şi de pielărie, alimentară, industria de apărare militară, minerit, agricultură, irigaţii, precum şi centrele comerciale.

Propunerea Transelectrica nu vizează consumatorii casnici.

Volumul total care poate fi redus simultan trebuie să reprezinte cel puţin 800 MW şi până la 20% din consumul mediu din sistemul energetic naţional estimat pentru perioada iarnă/vară.

"Limitarea pe tranşe a consumului de energie electrică se realizează în condiţiile Hotărârii de Guvern, în cazul în care se estimează menţinerea de durată a unui deficit de putere/energie, care poate pune în pericol funcţionarea sistemului energetic naţional sau a unei zone a acestuia şi care conduce la abaterea parametrilor de funcţionare (...)", se menţionează în documentul citat.

Această procedură va putea fi aplicată în baza unei hotărâri de guvern adoptată cu cel puţin cinci zile înainte de instalarea situaţiei de criză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici