Ucraina susţine că nu a primit propuneri acceptabile din partea Rusiei în problema gazelor

Ministerul Energiei din Ucraina a anunţat marţi că nu a primit nicio propunere acceptabilă din partea Rusiei în timpul negocierilor de săptămâna trecută cu oficiali de la Moscova şi ai Uniunii Europene referitoare la preţul gazelor.

516 afișări
Imaginea articolului Ucraina susţine că nu a primit propuneri acceptabile din partea Rusiei în problema gazelor

Ucraina susţine că nu a primit propuneri acceptabile din partea Rusiei în problema gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul discuţiilor tripartite care au avut loc vineri, Rusia şi Comisia Europeană şi-au exprimat susţinerea pentru un "plan de iarnă" un pachet de măsuri care să fie valabile până la sfârşitul lunii martie, în scopul de a reduce riscurile legate de tranzitul gazelor ruseşti către Europa, transmite RIA Novosti.

"Partea ucraineană nu a primit vreo propunere acceptabilă din partea Rusiei. Experţii companiei ucrainene de stat Naftogaz şi ai Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui studiază în prezent protocoalele propunerilor trimise de Comisia Europeană în urma discuţiilor din 26 septembrie", se arată într-un comunicat al ministerului.

După discuţiile de săptămâna trecută, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat că Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capăt disputei care riscă să perturbe livrările către Europa în timpul iernii care se apropie.

Ucraina va plăti 3,1 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza în schimb cel puţin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei în lunile următoare, a spus Oettinger.

Potrivit acordului, care trebuie să fie aprobat de guvernele fiecărei ţări, Ucraina ar urma să plătească 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în următoarele şase luni. Potrivit ofertei Gazprom preţul prevăzut în acord este final şi se află la nivelul superior al preţului considerat de UE că ar trebui plătit.

Uniunea Europeană, care depinde de gazele ruseşti care tranzitează Ucraina în proporţie de 15% din necesar, a încercat din luna mai să intermedieze un acord între Rusia şi Ucraina, pentru continuarea livrărilor. După ce o ultimă rundă de discuţii tripartite a eşuat în luna iunie, Rusia a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat între timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

Criza gazelor s-a declanşat după criza politică dintre Rusia şi Ucraina, provocată de înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de preţ de care beneficia Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a eliminat şi o reducere a taxei de export acordată Ucrainei în schimbul închirierii portului din Crimeea flotei ruseşti de la Marea Neagră. Rusia a anexat Crimeea în luna martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici