UE a aprobat introducerea taxei pe tranzacţii financiare în mai multe state din zona euro

Germania, Franţa şi alte nouă state din zona euro pot pregăti introducerea unei taxei pe tranzacţiile financiare după ce au primit, marţi, avizul miniştrilor de Finanţe ai statelor din Uniunea Europeană, au declarat doi oficiali prezenţi la reuniune.

202 afișări
Imaginea articolului UE a aprobat introducerea taxei pe tranzacţii financiare în mai multe state din zona euro

UE a aprobat introducerea taxei pe tranzacţii financiare în mai multe state din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Votul miniştrilor de Finanţe deschide calea introducerii taxei în Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia şi Slovenia, potrivit CNBC. Următorul pas este formularea unor noi planuri de către Comisia Europeană, care va propune, probabil, taxarea tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.

"A fost aprobată decizia asupra unei taxe pe tranzacţiile financiare. Marea Britanie, Luxemburg, Cehia şi Malta s-au abţinut de la vot", a spus unul dintre oficiali.

Taxa, bazată pe o idee propusă de economistul american James Tobin în urmă cu peste 40 de ani, este considerată importantă mai ales pentru a arăta că politicienii iau măsuri în privinţa băncilor, învinuite pentru criza ultimilor ani.

Potrivit unor calcule, taxa ar putea genera până la 20 de miliarde de euro pe an, însă estimările variază semnificativ. Oficialii europeni anticipau că daca taxa ar fi fost impusă la nivelul UE ar fi adus încasări de 57 de miliarde de euro anual.

Reglementările UE prevăd că cel puţin nouă ţări pot coopera în anumite privinţe fără ca toate statele membre să fie implicate, atâta timp cât primesc acceptul majorităţii la nivelul Uniunii.

Germania şi Franţa au decis să treacă la adoptarea taxei împreună cu un grup restrâns de ţări după ce nu s-a reuşit impunerea acesteia la nievelul UE şi ulterior nici în zona euro.

Marea Britanie a criticat introducerea taxei şi nu o va adopta, întrucât ar afecta Londra, cel mai mare centru financiar al Europei. Dacă cel puţin una dintre părţile implicate într-o tranzacţie, vânzătorul sau cumpărătorul, are sediul în oricare din cele 11 ţări operaţiunea va fi taxată indiferent unde are loc efectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici