UE intenţionează să întrerupă finanţarea pentru băncile publice ruseşti, drept sancţiune pentru sprijinirea separatiştilor - Financial Times

Uniunea Europeană intenţionează să întrerupă finanţarea pentru băncile publice ruseşti, printre sancţiunile pe care urmează să le adopte cu scopul de a pedepsi Moscova pentru sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei, informează Financial Times.

480 afișări
Imaginea articolului UE intenţionează să întrerupă finanţarea pentru băncile publice ruseşti, drept sancţiune pentru sprijinirea separatiştilor  - Financial Times

UE intenţionează să întrerupă finanţarea pentru băncile publice ruseşti, drept sancţiune pentru sprijinirea separatiştilor - Financial Times (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii Afacerilor Externe din cele 28 de state UE au mandatat marţi Comisia Europeană să finalizeze un document privind eventuale sancţiuni menite să vizeze mai multe sectoare ale economiei ruse. Acesta a fost transmis miercuri seară statelor membre.

Joi, ambasadorii celor 28 de state erau reuniţi la Bruxelles pentru a evalua diferitele opţiuni. Nici o decizie nu era aştepptată joi în această privinţă, iar o nouă reuniune a ambasadorilor este prevăzută pentru marţi, au afirmat surse europene.

Orice decizie va trebui luată în unanimitate, însă mai multe state membre s-au arătat deja reticente faţă de sancţiuni de anvergură împotriva economiei ruse, de teama că vor avea consecinţe asupra economiilor lor.

Ambasadorii trebuie să decidă joi sancţiuni privind personalităţile şi entităţile vizate de o interdicţie de călătorie în UE şi de blocarea averilor. Ei trebuie să adauge noi nume pe listă, care include deja peste 70.

Sectoarele menţionate în documentul privind sancţiunile economice sunt accesul pe pieţele financiare, apărarea, bunurile ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare, tehnologiile de vârf, în special în domeniul energiei.

Sectorul financiar, care reprezintă miliarde de euro, ar fi cel mai afectat. Comisia are în vedere să interzică oricărei persoane din UE să investească în datoria, acţiunile şi instrumentele financiare similare emise de instituţii financiare ruse deţinute în proporţie de peste 50 la sută de stat, potrivit Financial Times (FT).

Comisia vrea de asemenea să împiedice băncile ruseşti să emită noi produse financiare pe pieţele financiare europene, inclusiv la Londra, pentru a le împiedica să obţină fonduri de la non-europeni.

Documentul propune de asemenea interdicţia de a exporta "tehnologii sensibile", în special în sectorul energetic, strategic pentru economia rusă. Conform FT, trei tipuri de echipamente furnizate de europeni ar fi vizate: cele pentru forajul în ape adânci, explorarea în Arctic şi extracţia gazelor de şist.

O altă opţiune este un embargo asupra vânzărilor de arme, deşi exporturile europene în Rusia sunt de zece ori mai reduse decât cele ale Rusiei în state UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici