UE se aşteaptă ca Rusia să oprească livrările de gaze până la iarnă

Rusia nu va aştepta până la toamnă sau la iarnă pentru a opri alimentarea cu gaze naturale a Europei, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, avertizând că Moscova probabil va încerca să blocheze acumularea stocurilor.

588 afișări
Imaginea articolului UE se aşteaptă ca Rusia să oprească livrările de gaze până la iarnă

UE se aşteaptă ca Rusia să oprească livrările de gaze până la iarnă

"Dacă Rusia vrea să oprească alimentarea cu gaz a Uniunii Europene, nu va aştepta până la toamnă sau iarnă pentru a face acest lucru", afirmă Borrell, într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune TVE, conform cotidianului Le Monde.

"Rusia nu ne va permite să acumulăm stocuri de gaz pe durata verii, va face tot posibilul pentru a evita ca la iarnă să avem rezervele necesare", argumentează Borrell.

Oficialul UE consideră totuşi că este puţin probabil ca Rusia să oprească brusc alimentarea cu gaze. Însă compania rusă Gazprom a redus deja aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi Italiei.

Guvernul german a acuzat Rusia că practică "un joc al puterii" prin diminuarea fluxului de alimentare cu gaze, Berlinul avertizând că nu va tolera nerespectarea de către Moscova a obligaţiilor contractuale.

Pe fondul temerilor că Rusia ar putea opri alimentarea cu gaze, Consiliul Uniunii Europene a aprobat marţi un plan de urgenţă elaborat de Comisia Europeană care prevede reducerea cu 15% a consumului de gaz între 1 august 2022 şi 23 martie 2023.

Planul prevede reducerea voluntară a consumului de gaze de către statele Uniunii Europene şi conţine excepţii pentru Malta, Republica Cipru şi Irlanda. Planul prevede şi măsuri obligatorii în situaţia în care Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei.

Versiunea propusă în final a fost flexibilizată, renunţându-se la multe măsuri obligatorii, în contextul obiecţiilor formulate de Spania, Portugalia, Franţa, Polonia şi Grecia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
rusia,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici