Un semn al recesiunii în Europa? Investitorii pariază pe prăbuşirea euro, în timp ce criza energetică se intensifică

Pariurile investitorilor că euro va scădea în valoare au atins cel mai ridicat nivel de când pandemia a lovit Europa, în urmă cu mai bine de doi ani, în timp ce creşte riscul ca preţurile record la energie să tragă regiunea în recesiune.

5452 afișări
Imaginea articolului Un semn al recesiunii în Europa? Investitorii pariază pe prăbuşirea euro, în timp ce criza energetică se intensifică

Creşterea pariurilor împotriva euro reflectă, de asemenea, optimismul faţă de dolarul american, care a fost stimulat de semnalele transmise de Rezerva Federală a SUA, întărite vineri de preşedintele acesteia, Jay Powell, potrivit cărora va continua să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia în creştere, chiar şi în condiţiile unei încetiniri a creşterii economice.

Pe lângă ameninţarea recesiunii, Europa se confruntă, de asemenea, cu o creştere abruptă a preţurilor. La întâlnirea anuală a bancherilor de la Jackson Hole din acest weekend, Isabel Schnabel, membră a consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, şi François Villeroy de Galhau, guvernatorul băncii centrale franceze, au avertizat că politica monetară va trebui să rămână restrictivă pentru o perioadă îndelungată în Europa, informează Financial Times.

Investitorii au acumulat poziţii scurte nete pe euro, un mod de a paria că moneda va scădea în valoare, de 44.100 de contracte în săptămâna până la 23 august, potrivit datelor publicate vineri de Commodity Futures Trading Commission.

Aceasta marchează cea mai mare poziţie negativă faţă de euro de la începutul pandemiei, în prima săptămână din martie 2020, când investitorii deţineau poziţii scurte nete de 86.700 de contracte, în timp ce economia zonei euro se prăbuşea într-o contracţie record postbelică.

Euro a scăzut deja cu 15%, coborând sub valoarea dolarului în ultimul an. Săptămâna trecută a atins minimul ultimilor 20 de ani, în timp ce preţurile en-gros la gaze şi electricitate au urcat la maxime istorice în Europa, din cauza temerilor că Rusia ar putea sugruma livrările cruciale de gaze.

Creşterea bruscă a preţurilor la gazele naturale a determinat investitorii să reevalueze cât timp inflaţia ar putea rămâne ridicată şi cât de puternic ar putea lovi economia zonei euro, deoarece sectoare, de la producţia de îngrăşăminte la fabricarea sticlei, avertizează că preţurile ridicate la gaze naturale constrâng producţia.

Un Euro slab alimentează inflaţia, crescând preţul importurilor, inclusiv al energiei. Economiştii se aşteaptă ca preţurile de consum din zona euro să fi crescut cu o rată record de 9% în anul până în august, atunci când vor fi publicate miercuri cele mai recente date.

Unii dintre factorii de decizie politică ai BCE au propus intensificarea ritmului de creştere a ratelor pentru a ţine în frâu inflaţia, afirmând că ar trebui să ia în considerare o creştere de 0,75 puncte procentuale la şedinţa din 8 septembrie, în timp ce Schnabel a declarat la Jackson Hole că va fi nevoie de un "sacrificiu" mai mare pentru a domoli inflaţia decât în timpul episoadelor anterioare de înăsprire a politicii monetare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici