COMENTARIU Lelia Munteanu: "El s-a sacrificat conştient şi cu ochii deschişi pentru ţară şi popor, tu sacrifici ţara şi poporul pentru interesele tale"

2884 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: "El s-a sacrificat conştient şi cu ochii deschişi pentru ţară şi popor, tu sacrifici ţara şi poporul pentru interesele tale"

În Israel, aseară, manifestaţiile de protest s-au desfăşurat în linişte. Deşi ameninţase, Guvernul Netanyahu nu şi-a scos manifestanţii în stradă. Poliţia a permis blocarea şoselei principale din Tel Aviv (Kviş Ayalon). Şi-a adus aminte să dea drumul tunurilor cu apă, cu gingăşie, seara tarziu cînd manifestanţii tocmai se retrăgeau.

Pentru că luni e ajunul singurei sărbători vesele din calendar, Purim, oamenii au început-o mai devreme de Ajunul care anul acesta e luni seara. Iar pentru că una dintre atracţiile Purimului e carnavalul, în rândul protestatarilor s-a născut ideea ca la viitoarele manifestaţii să se costumeze... în poliţişti.

160.000 de oameni pe străzile din Tel Aviv. 35.000 în Haifa. 20.000 în Netanya. 13.000 Kfar Saba. 8.000 în Raanana. 5.000 în Hertzelia. Ca de obicei, manifestaţii au avut loc în Bat Yam, la Beer Sheva, în Ierusalim, chiar şi la Efrat (o colonie religioasă din teritorii). Cetăţenii israelieni de origine arabă nu se amestecă, pe principiul "lasă-i să se bată între ei".

Un grup de foşti luptători din Sayeret Matkal (Comandoul Statului Major, sau Unitatea 269, ce mai de elită în lupta contra terorismului şi eliberarea ostatecilor în afara graniţelor ţării), colegi şi participanţi alături de Yoni Netanyahu (fratele premierului) la Operaţiunea Entebe 1976,, i-a adresat o scrisoare lui Bibi:

„Tu ne-ai comparat cu cei care au făcut pogromul în Hawara, iar fiul tău, (Yair Netanyahu, cel implicat în politică, n.m.), care n-a ţinut niciodată în mână o puşcă, ne numeşte <terorişti>. Am avut privilegiul să fim printre puţinii care au deschis Operaţiunea Entebe. Nu aveam Rolexuri, ci kalşnikoave. (Aluzie la declaraţiile unui membru Likud, partidul premieruui, care a susţinut că manifestanţii sunt nişte <privilegiaţi> îmbuibaţi, cu ceasuri Rolex, făcând referire la rezerviştii din stradă, n.m.). Am slujit sub comanda fermă şi curajoasă a lui Yoni Netanyahu, Dumnezeu să-l ierte. El s-a sacrificat conştient şi cu ochii deschişi pentru ţară şi popor. Tu, în schimb, sacrifici conştient şi cu ochii deschişi ţara şi poporul, pentru interesele tale".

Colonelul Yoni Netanyahu (foto), fratele mai mare al celui care urma să preia, în 1996, primul dintre cele şase mandate ale sale de şef al Executivului, a murit eroic pe Aeroportul din Entebe, capitala Ugandei, în timpul operaţiunii de eliberarea a ostaticilor unui avion Air France cu 246 pasageri şi 12 membri ai echipajului, deturnat de un comando al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei. 

Sacrificiul lui Yoni şi drumul său spre un destin tragic a început în ziua când l-a înlocuit în unitatea de elită pe fratele său Bibi. Actualul premier fusese admis la Universitatea Yale, dar cei din unitatea de elită al cărui membru era nu-i îngăduiau să plece. Atunci fratele mai mare – un personaj profund spiritual, cu fire de poet (tulburătoare versurile dedicate iubitei sale Bruria) - i-a împlinit visul de a studia în America, oferindu-se să-i ia locul în Sayeret Matkal.

În urmă cu câteva minute, 37 de piloţi rezervişti din Unitatea 69 de aviaţie au dat o declaraţie scrisă în care anunţă că nu se vor prezenta la exerciţii decât în situaţii de criză. Unitatea 69 e cea care a fost parte din Operaţiunea Opera, când forţele aeriene israeliene au distrus reactorul nuclear din Irak, în 1981. 

... Pentru joi s-a anunţat o nouă zi de proteste uriaşe, precum cele de miercurea trecută, Yom HaShibush HaLeumi (Ziua Tulburării Naţionale), în care Sara a găsit nimerit să meargă la coafor. Peste patru zile va fi Yom HaZaam (Ziua Furiei). Poate Bibi se gândeşte să se programeze la frizer. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici