COMENTARIU Lelia Munteanu: Electoralismul lui Biden - în coliziune cu interesele exportatorilor de petrol dominaţi de Arabia Saudită

4638 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Electoralismul lui Biden - în coliziune cu interesele exportatorilor de petrol dominaţi de Arabia Saudită

COMENTARIU Lelia Munteanu: Electoralismul lui Biden - în coliziune cu interesele exportatorilor de petrol dominaţi de Arabia Saudită

Ce s-a petrecut săptămâna trecută la Viena (sediul central al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol), ca să declanşeze mânia nestăpânită a Washingtonului? Un fapt perfect anticipabil: OPEC+ a decis ca din noiembrie să reducă producţia de ţitei cu două milioane de barili pe zi. Cine sunt tartorii acestui cartel lărgit? Arabia Saudită şi Rusia. 
 
Evident că decizia, cu toate presiunile Americii asupra partenerului strategic de la Riyadh, va afecta sever economiile Americii  şi pe cele europene, sprijinind în primul rând economia de război a Rusiei, dar şi Iranul (ca ţară producătoare). 
 
Umilit în vizita sa din iulie de la Jeddah, preşedintele Joe Biden (foto, alături de prinţul moştenitor) ameninţă acum Regatul saudit cu “consecinţe”. Ce fel de “consecinţe”? E firesc să nu poată preciza. Pentru că primele consecinţe (politice) vor fi chiar asupra alegerilor intermediare din SUA, punându-i sub semnul întrebării cel de-a doilea mandat la Casa Albă. 
 
Declaraţiile vindicative ale preşedintelui Biden vin ca urmare a faptului că saudiţii refuză cu obstinaţie să pompeze cât le dictează americanii din motive electoraliste, determinându-i să o facă şi pe cele 13 state member ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol plus încă 13 state cooptate în 2016, între care şi Rusia. 
 
Raţiunile celor din OPEC+ sunt dictate economic: în vremea Covidului preţul per baril a scăzut până la 20 de dolari, prăbuşire care a adus aproape de colaps investiţiile în foraj. E drept că războiul din Ucraina a ridicat preţul barilului la 120 de dolari, însă din iunie acesta a scăzut sensibil, situându-se în jurul a 90 de dolari. 
 
Dovada că OPEC+ a acţionat nu din raţiuni politice e că nu doar Rusia e avantajată în urma deciziei de reducere a livrărilor (şi, pe cale de consecinţă, a creşterii preţului), ci şi duşmanul de moarte al Arabiei Saudite - Iranul. Dar demersul ţinteşte interesele – ce-i drept, pe termen lung - nu doar ale exportatorilor, ci şi ale importatorilor de petrol, inclusiv ale Statelor Unite şi statelor din Ununea Europeană. 
 
Raţiunile lui Biden şi ale Democraţilor pe care îi reprezintă sunt pur electoraliste, cu proiecţie pe termen scurt. Au intrat la guvernare cu o doctrină energetică care punea accentul pe energia verde (fieful economic al marilor sponsori ai partidului) şi s-au trezit cu o inflaţie pe care doar furnizarea de energie din surse fosile o mai poate stăpâni. 
 
Nici una dintre consecinţele cu care ameninţă Biden Arabia Saudită nu-l va impresiona pe conductorul de facto al Regatului, prinţul moştenitor Muhammad bin Salman Al-Saud (prim vice-premier din 2017 şi prim ministru de la sfârşitul lui septembrie). Că nu vor mai apăra americanii câmpurile Aramco (compania petrolieră a statului saudit)? Nu le-au apărat nici în 2019, când Iranul a atacat cu drone instalaţiile din estul ţării. Că vor opri vânzările de armament către Riyadh, Arabia Saudită fiind cel mai important cumpărător? Vânzătorii (complexul militar-industrial american) n-au nici o justificare financiară să o facă.   
 
Dacă preţul barilului de petrol, în urma hotărârii exportatorilor, nu va scădea în viitorul previzibil sub 100 de dolari, consecinţele electoralismului liderilor politici de la Washington sunt încă greu de calculat. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici