COMENTARIU Lelia Munteanu: Încă o speranţă: medicament menit să oprească furtuna de citokine, letală în Covid-19

7114 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Încă o speranţă: medicament menit să oprească furtuna de citokine, letală în Covid-19
Dr. Shiran Shapira, specialist în Biologie moleculară, a vorbit miercuri dimineaţă, pe Canal 13, despre progresele în studiul medicamentului  numit provizoriu  EXO-CD24. Studiul a fost inţiat la spitalul Ichilov din Tel Aviv de către prof. Nadir Arber (foto) şi are ca obiectiv fabricarea unui medicament capabil să „domolească”, să oprească furtuna citokinică creată de supraexcitarea sistemului imunitar. Această furtună citokinică este principala cauză a morţii în cazurile de Covid-19. 
 
Pe scurt şi pe înţelesul tuturor, citokinele sunt nişte proteine mici, nişte peptide, care se formează rapid în urma unei reacţii imunitare la apariţia unui pericol inflamatoriu/infecţios. Câteodată, destul de des în Covid-19, numărul acestora creşte aiurea, mult peste necesităţi, declanşând o adevărată furtună, letală pentru organism.
 
Medicamentul nu este specific anticovid, vizând orice eventuală furtună citokinică care poate apărea în urma supraexcitării sistemului imunitar. Ca urmare, poate fi folosit ca tratament în multe boli infecţioase şi este total independent, spre deosebire de vaccinuri, de orice „noutate” în microbiologie - viruşi noi, tulpni noi etc. 
 
EXO-CD24 se administrează prin inhalare, o dată pe zi, timp de 5 zile. Efectul este surprinzător, bolnavul fiind capabil să părăsească spitalul în câteva zile, trecând cu brio peste o eventuală fază de ventilaţie artificială. 
 
Important e că se preconizează fabricarea medicamentului şi sub formă de flacon-spray, la purtător. Adică va putea fi folosit şi în mediul extraspitalicesc. (Ca, de pildă, pufurile de ventolină, pentru astmatici).
 
Studiul specialiştilor de la Ichilov e avansat, se pregăteşte demararea fazei finale, a treia. Ar fi fost şi mai avansat, dacă peste Israel n-ar fi trecut atât de repede valul 3. Din lipsă de subiecţi, studiul s-a mutat de la Ichilov la un spital în Grecia. Evident, procedura a încetinit dezvoltarea medicamentului. În acest moment, se prognozează că medicamentul va fi pe piaţă în 6-12 luni.
 
Timp suficient ca prof, Arber să prindă Nobelul pentru Medicină pe 2022.  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici