COMENTARIU Lelia Munteanu: „Minunile” Coreei de Sud în lupta cu covidul

4335 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: „Minunile” Coreei de Sud în lupta cu covidul

COMENTARIU Lelia Munteanu: „Minunile” Coreei de Sud în lupta cu covidul

În vreme ce în Israel toate semnalele arată că lockdown-ul se va menţine sub diverse forme întreaga lună octombrie, cu rezultate de pe acum discutabile, Yedioth Ahronoth publică o analiză a strategiei aplicate în Coreea de Sud.
Autorităţile de la Seul au ţinut epidemia sub control sever de la bun început, fără să apeleze la vreun lockdown. În consecinţă, economia a scăzut cu doar 0,8 la sută.   
 
Strategia de luptă anticovid a fost stabilită din timp, pe baza planului de combatere a SARS 1 (şi Israelul avea acel plan, întocmit cu ani în urmă şi neaplicat).
 
Nici o minune în măsurile prin care au reuşit coreenii din sud să diminueze spectaculos efectele covidului:
 
- Evitarea scrupuloasă a politizării epidemiei (deciziile sanitare ale liderilor politici, luate cu consultarea strictă a specialiştilor);
- Măşti de protecţie N95, distribuite gratuit populaţiei (eficacitatea acestora e de 95 la sută);
- Zeci de mii de puncte de testare;
- Rezultatul testării, eliberat în ziua testării;
- Capacităţile de internare ale spitalelor gândite astfel încât, în nici o situaţie, să nu se pună problema colapsului;
- Spaţii de carantinare puse la dispoziţia tuturor celor care le solicită;
- Briefinguri pentru populaţie, de două ori pe zi, susţinute de epidemiologi;
- Asigurarea salariului integral pe timpul unor eventuale carantine.
 
Ca urmare, la o populaţie de 51.64 milioane, Coreea de Sud a înregistrat doar 607 decese din motive de Covid-19 şi contabilizează nu mai mult de 80 de noi infectări la 24 de ore.
 
De subliniat că nu doar bogăţia Coreei de Sud şi inteligenţa managementului medical fac diferenţa, ci mai ales disciplina civică.
Însă disciplina civică, atunci când nu se transmite prin ADN, se clădeşte pe încrederea în autorităţi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici