COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu va rămâne în fruntea Guvernului dacă Preşedintele va fi mai puţin frământat de ceea ce numeşte “sistemul etic de valori”

822 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu va rămâne în fruntea Guvernului dacă Preşedintele va fi mai puţin frământat de ceea ce numeşte “sistemul etic de valori”

COMENTARIU Lelia Munteanu

După datele prezentate pe Canal 13 israelian, 44 la sută din populaţia ţării crede că Netanyahu nu va beneficia de un proces corect, că va fi discriminat. Ceea ce lui Bibi i-a suflat vânt în pânze, când a intrat dimineaţă pe poarta Tribunalului în calitate de inculpat. 
 
Înainte de a-şi lua locul în banca acuzaţilor (se aştepta şi intrarea juraţilor), ziariştii au fost scoşi din sală. Spre deosebire de ziua în care s-au citit capetele de acuzare, astăzi Bibi s-a abţinut să ţină un discurs chiar la Tribunal. (Am presupus că o va face la jurnalul de seară, şi aşa s-a întâmplat). 
 
Procurorul de caz, doamna Liat Ben-Ari, în cuvântul său, a legat între ele toate dosarele împotriva lui Netanyahu (1000, 3000 şi 4000), invocând funcţia înaltă a inculpatului, pe care - în opinia domniei sale - şi-a folosit-o pentru a se menţine la putere. (Un punct de vedere apăsat politico-juridic).
 
Camerele televiziunilor s-au plimbat de la reşedinţa Preşedintelui la Tribunal şi înapoi, numai că, spre deosebire de dezbaterile de la Tribunal – unde unicul spectacol a fost oferit de manifestaţiile pro şi anti Bibi - consultările cu partidele ale Preşedintelui s-au transmis în direct. (Mâine televiziunile se vor muta în Knesset, unde cei 120 de parlamentari depun jurământul).    
De data asta, preşedintele Reuven Rivlin are o sarcină foarte dificilă şi, în acest moment e imposibil de pronosticat ce va hotărî. Pentru întîia oară în istoria Israelului, ar putea numi candidat pentru formarea Guvernului un inculpat în dosare penale. Dar inculpatul a adus ţării, în ultimii ani, servicii imense, începând declararea Ierusalimului drept capital unică şi indivizibilă şi terminând cu ieşirea din covid. Nu întâmplător una dintre întrebările Preşedintelui la consultările cu partidele a fost: „Ce sistem de valori ar trebui să primeze în alegerea candidatului la formarea guvernului, sistemul juridic sau sistemul etic?”. (Legea nu-l împiedică pe Netanyahu să acceadă din nou în funcţie).  
 
După cum era de anticipat, Netanyahu a ieşit în jurnalul de seară cu un discurs acuzator la adresa Justiţiei, considerându-se, ca de fiecare dată, victima inocentă a unei vânători de vrăjitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici