COMENTARIU Lelia Munteanu: Pariul american în Ucraina

Cinicul strateg geopolitic George Friedman are dreptate în analiza desfăşurată pe "Geopolitical Futures": în faţa celor trei fronturi deschise de Putin (în nord, dinspre Belarus, în est prin Donbas şi în sud dinspre Crimeea), istoricii militari vor studia multă vreme de acum înainte surprinzătoarea rezistenţă ucraineană, care (departe de a fi spartă) s-a intensificat.

5114 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Pariul american în Ucraina

Descinderea sfidătoare la Kiev, în weekendul care s-a încheiat, a Secretarului de Stat American şi a Secretarului Apărării, a anunţat "o infuzie masivă, de la drone până la artilerie, radare şi tot ce e necesar pentru o armată modernă. Faptul că sosirea acestor arme prin Polonia va dura ceva timp a arătat un înalt grad de încredere, respectiv că luptele vor avea loc în săptămânile şi lunile cât va dura livrarea. Dacă ne uităm la gama completă de armament, putem întrezări faptul că Statele Unite înarmează acum o forţă capabilă să treacă la atac. Războiul a implcat totdeauna SUA şi Rusia", spune George Friedman fără ocolişuri, "dar acum, într-un anume sens, e un duel deschis între cele două. Ruşii trebuie să furnizeze trupe şi echipamente, Statele Unite furnizează echipamente nu şi trupe. Pariul American e că Ucraina poate lansaforţe mai multe şi mai bine pregătite, dotate cu armament avansat, în vreme ce rusia va trebui să-si înlocuiască pierderile. E mult mai uşor pentru Statele Unite să producă şi să expedieze arme decât pentru ruşi să suporte pierderi.

Acest lucru pune Rusia într-o situaţie dificilă. Având în vedere fluxurile de armament anunţate şi celelalte arme precinizate a fi furnizate, trebuie să încerce să pună capăt războiului luna următoare, împotriva unei forte ucrainene mult mai bine înarmate şi motivate. Nereuşind până acum să ceeze o breşă, direcţia războiului merge împotriva ruşilor.

Vizita a doi înalţi oficiali ai administraţiei de la Washington şi lista foarte deschisă a cel puţin unei părţi din transporturile de arme sunt menite clar să semnaleze Moscovei nu numai că nu îi va învinge pe ucraineni, dar Ucraina ar putea forţa Rusia să iasă de pe câmpul de luptă. Desigur, un atac preventiv rusesc este acum posibil, dar o strategie evidentă pentru Ucraina e să reziste, să se retragă şi să se reînarmeze. Poate că şi americanii speră că acest lucru îi va oblige pe ruşi să se apropie de masa negocierilor. Acesta ar fi riscul mai mic. Cu siguranţă, ruşii - ale căror servicii de informaţii ştiu că urmează asta - vor trebui să recalibreze un război care n-a fost niciodată calibrat cu adevărat".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici