COMENTARIU Lelia Munteanu. Seine Exzellenz Iohannis: România - persecutată de Comisia Europeană

4786 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Seine Exzellenz Iohannis: România - persecutată de Comisia Europeană

Binevoind să răspundă la o întrebare despre consecinţele presiunilor pe care le pun pe Buget atât covidul cât şi ciuma roşie, Preşedintele a rotunjit o frază care mă urmăreşte de aseară, de la conferinţa de presă. Iată în întregime întrebarea şi răspunsul, ca să nu mă acuze pedanţii de decontextualizare.

Mioara Costin, Realitatea Plus: „Pandemia pune şi o presiune uriaşă pe bugetul României. În acelaşi timp, dumneavoastră şi Guvernul aţi criticat în mod repetat proiectele PSD care nu pot fi susţinute de la buget anul acesta: majorarea pensiilor, a alocaţiilor şi diverse stimulente. V-am întrebat dacă aveţi informaţii că la nivel european se discută despre posibilitatea ca România să piardă bani europeni dacă pensiile se vor majora cu 40% şi dacă există posibilitatea ca România să fie retrogradată de agenţiile de rating. Spuneaţi la momentul respectiv că există acest scenariu de coşmar şi există posibilitatea să pierdem 3 miliarde de euro. Vă întreb dacă s-a schimbat ceva între timp şi dacă aveţi informaţii noi întrucât ministrul de Finanţe anunţa pe pagina sa de Facebook în urmă cu ceva timp de posibilitatea să pierdem 13 miliarde de euro şi, în acelaşi timp, agenţiile de rating, vorbim de trei agenţii, ar trebui să vină cu o evaluare pentru România până la data alegerilor parlamentare".

(Pe 11 octombrie, ministrul Finanţelor, Florin Fantastic, „soma" PSD „să oprească terorismul economic", argumentând că „derapajele PSD pot duce la reducerea cu cel puţin 13 miliarde euro a fondurilor UE pentru Romania şi la scăderea ratingului de ţară". 13 miliarde, 3 miliarde, ce mai e miliardul în ziua de azi!, n.m.).

Preşedintele României: „Da, riscul există, şi unul, şi celălalt. Toată lumea se aşteaptă de la România la măsuri care, evident, sunt precaute. Deci, se aşteaptă de la noi o acţiune bugetară responsabilă, în condiţiile în care criza economică este, din păcate, un fapt. Din păcate, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut. Este evident că anumite cheltuieli trebuie făcute - de exemplu, cele pentru susţinerea sistemului spitalicesc, pentru medici, pentru tablete pentru elevi - însă multe cheltuieli pot fi amânate până când situaţia se îmbunătăţeşte şi asta se aşteaptă de la noi, o acţiune responsabilă. Dacă nu va fi aşa, cu siguranţă, vom intra într-o procedură specială, care implică, pe de-o parte, un rating care, evident, va fi în scădere şi nu în creştere. Pe de altă parte, Comisia Europeană citeşte deja cu foarte mare atenţie tratatele, ca să vadă în ce zonă putem fi încadraţi şi traşi la răspundere".

Ce-am făcut, de ce ne persecută, de ce să fim „traşi la răspundere" cu orice preţ? Şi de ce tocmai acum, când ne aşteptam la o protecţie, după ce, miercurea trecută la ora 18, în Catedrala din Magdeburg, lui Iohannis i-au fost recunoscute „marile merite în procesul european de unificare"?

Cum o spune Preşedintele, e clar: Comisia Europeană ne caută asiduu nod în papură: „citeşte deja cu foarte mare atenţie tratatele, ca să vadă în ce zonă putem fi încadraţi şi traşi la răspundere".

Poate că, totuşi, Seine Exzellenz n-a vrut decât să ne sperie, ca să ne treacă coronasughiţul până la alegeri.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici