COMENTARIU Valeriu Şuhan: Idiocraţia

Doamna Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării, a mai comis-o o dată.

2406 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Idiocraţia

L-a demis pe academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Institutul ăsta, mai cunoscut sub denumirea „Laserul de la Măgurele”, este instituţia care implementează în România proiectul UE al laserului de mare putere, Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics, ELI-NP.

Academicianul Zamfir este directorul acestui proiect ELI-NP, încă de la înfiinţare.

Aşa, ca idee, în Martie 2019, laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, 10 PetaWatt.

Pentru că suntem şi noi, România, printre primele locuri în lume într-un domeniu cu acest laser de la Măgurele, doamna Monica Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării, s-a gândit să nu mai fim.

Că, ce ne trebuie nouă chestia asta ?

Şi-atunci, l-a demis fără nici o explicaţie pe academician.

„Anisie l-a demis pe academician !” Un non-sens deplin, o contradicţie în termeni, dar asta e ! E vorba de doamna Anisie.

De fapt, ca să fim riguroşi, doamna ministru a anulat ordinul secretarului de stat Dragoş Ciuparu prin care se prelungea mandatul de director al academicianului.

Acum, hai să ne înţelegem cine este profesorul Zamfir !

Dacă te uiţi la CV-ul lui Zamfir, te ia capu’, iar în asociere cu ceea ce mai ştim, vag, despre fizica, cel puţin în ceea ce mă priveşte, gândul te duce la „particula lui Dumnezeu”.

Nicolae Victor Zamfir este director al institutului respectiv din 2004, adică de când a revenit în România din Statele Unite, de la Yale University, unde a fost profesor cercetător şi a lucrat în Laboratorul de structură nucleară „Wright”. E autorul a sute de sudii, articole, cărţi de specialitate.

Cu adevărat, o somitate, un român recunoscut ca atare în lumea selectă a cercetătorilor în domeniu.

Dacă te uiţi la CV-ul ministrului Anisie, prin comparaţie măcar, mai bine lasă…

În serialul „Peakey Blinders” există o replica care zice că „Big f…k small”.

Ok, dar cine e „big” aici, doamna Anisie ?! N-aş zice…

Şi-atunci, cine-i „big” ăsta, de a reuşit să-l radă pe academicianul Nicolae Victor Zamfir.

Păi, acest „big” e un consorţiu „EuroGammaS” se numeşte, condus de Institutul de Fizică Nucleară din Italia, şi compus din şapte instituţii, printre care „Centre National de la Recherche Scientifique” din Franţa una dintre cele mai influente instituţii de cercetare europene.

Ei, ăştia-s „big” !

Cu ei s-a luat la trântă Zamfir, cu „EuroGammaS”.

Motivul ? Consorţiul nu a livrat dar mai ales, nu a întreprins nimic pentru instalarea „Sistemului Fascicul Gamma”. De ce ? Poate că voiau să-l facă ei în altă parte. De exemplu…

Ca urmare, Nicolae Victor Zamfir, în mod justificat, le-a reziliat contractul, valoarea lui fiind de 66 milioane Euro.

A urmat un şir de 38 de procese împotriva institutului român din partea italienilor care conduc consorţiul, din care, până acum, noi am câştigat 24, restul fiind în diverse faze procesuale.

Mai mult, pentru că ei sunt „big”, fraţii noştri de gintă au mai făcut o manevră încercând să ne excludă din aranjamentul iniţial şi au propus crearea unei noi structuri de cercetare-ERIC.

Secretarul de stat Dragoş Ciuparu spune că se aşteaptă ca acest nou proiect să fie respins „întrucât contravine flagrant deciziei de aprobare a proiectelor ELI”.

Aşa să fie ! Om vedea, însă.

Deci ! Academicianul Nicolae Victor Zamfir îşi face treaba, apără interesele noastre patrimoniale şi ştiinţifice, iar doamna ministru Anisie se face preş şi-l dă afară, iar statul român se face că plouă, lăsându-l singur. Tradiţional…

Evident că trebuie să ne uităm mai sus de doamna Anisie, care e doar o „utilitate” de moment.

Laserul de la Măgurele este o chestiune de mare prestigiu pentru România, în mod incontestabil.

Există acolo şi o valenţă impresionantă de securitate naţională, pe care diriguitorii noştri de astăzi nu o văd sau îi întorc spatele pur şi simplu.

Atâta pot ei ! Asta, nu e în nici un caz, o scuză. Dimpotrivă !

Dacă vreţi, uitaţi-vă la un film, „Idiocracy” a lui Mike Judge.

Veţi recunoaşte „interpreţii”.

Sunt printre noi…

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici