COMENTARIU Valeriu Şuhan: Obişnuinţa minciunii şi basca dureroasă

"De Mărţişor, când tocmai începusem să ne îngrijorăm de apariţia coronavirusului, am primit cu toţii, locuitori ai Capitalei, o ”atenţie”, o ”încurajare”, care ne-a umplut plămânii de mizerii sub formă de micro-particule în suspensie", spune Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară.

819 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu Şuhan: Obişnuinţa minciunii şi basca dureroasă

„Obişnuinţa minciunii şi basca dureroasă”

Redăm integral comentariul:

"De Mărţişor, când tocmai începusem să ne îngrijorăm de apariţia coronavirusului cel nou şi pe la noi, am primit cu toţii, locuitori ai Capitalei, o ”atenţie”, o ”încurajare”, care ne-a umplut plămânii de mizerii sub formă de micro-particule în suspensie, denumite ştiinţific PM2,5 respectiv, PM10. Măsurătorile au arătat că depăşirile concentraţiilor admise au fost de 900-1.000 % în cazul PM2,5 şi de aproape 800% în cazul PM10.

A fost evident, ceva grav. Dar, hai să vedem ce înseamnă ”pemeurile” astea. Conform specialiştilor, ele sunt particule micrometrice aflate în suspensie şi constau într-un amestec cu picături de lichid. Ele pot proveni din cauze naturale, cum sunt erupţiile vulcanice, furtuni de nisip dar şi din cauze rezultate din activitatea umană, adică emisiile industriale sau ale sistemului de termoficare din marile oraşe. Traficul rutier contribuie şi el, ca urmare a arderilor incomplete ori a pulberilor rezultate din uzura pneurilor. Hai să mai vedem şi care e beleaua cu ”pemeurile” astea, de ce sunt ele periculoase. Aceiaşi specialişti ne spun că particulele astea, în special cele mai mici de zece microni, trec prin tractul respirator şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări, iar o expunere prelungită poate cauza cancer. Aha, deci ”mai bine” cu coronavirus...

Absolut îngrozitor a fost faptul că a fost nevoie de nouă zile ca să aflăm de unde, Doamne iartă-mă, a provenit nenorocirea asta pe capul nostru. Avem, slavă Domnului, o grămadă de agenţii, de instituţii, de entităţi sau cum om vrea să le zicem, care n-au reuşit să ne spună şi nouă, cum, când şi de ce s-a întâmplat treaba asta sulfuroasă la propriu şi la figurat. Şi mai ales, cine a făcut-o. Timp de nouă zile, nimic!

Între timp, am asistat la un schimb de replici cu evidentă încărcătură politică, ca şi cum pe noi asta ne-ar fi interesat, care a favorizat o ceaţă puturoasă asupra problemei şi care s-a dorit a ascunde realitatea concretă până la uitarea ei completă.

Ministrul mediului a adus nişte ”argumente” care mai de care mai stupide, ba că de la un incendiu, ba că de la alt incendiu, ba de la ”Lăsata secului” cu obiceiurile sale, ba că de la cauciucuri arse. Mă nene, dar câte cauciucuri s-au ars de s-a ajuns la o poluare în aşa hal, că s-au depăşit limitele cu 1.000 % ?!?

Până la urmă însă, presat de media, ministrul mediului, mai cu jumătate de gură, de voie de nevoie, a recunoscut că de fapt, cauza poluării a constituit-o faptul că termocentrala Grozăveşti, aproape în buricul târgului, a ars 265 de tone de păcură pentru prepararea agentului termic. Staţi puţin dom’ ministru, păi nu e voie să mai ardem păcură în termocentrale, că ne interzice Mama Europa, ai cărei copii suntem şi noi, doar suntem ”pro europeni”, nu ?! Păi, le-am dat o amendă de 100.000 Lei, zice dom’ ministru. Pe bune ?! Atâta costă plămânii noştri ?! Hai că ne-am liniştit... Da’, mai am ”o altă întrebare”… Pentru că v-a durut ”la bască” şi aţi aruncat tone de mizerie în aerul Bucureştiului când aceiaşi plămâni ai noştri începeau să fie atacaţi de nenorocitul ăsta de coronavirus, vă ”daţi” şi dvs. înşivă o amendă ? Aşa, ca să simţim măcar un pic, că vă pasă de siguranţa cetăţeanului, care, desigur, vă este permanent în atenţie…

Cum era titlul ăla de film ? Ăla cu ”…melcii voştri”…

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici