Ion Cristoiu: PNL şi PSD se fac doar că negociază formarea unui nou Guvern. În realitate, ele au început campania electorală pentru inevitabilele anticipate

  • Ion Cristoiu: Şi PNL, şi PSD negociază sau mai degrabă se fac că negociază cu privirile fixate pe propriul electorat. Ambele partide nu par interesate să găsească puncte comune de guvernare şi argumente pentru a forma împreună un guvern. Ele par interesate să cîştige cît mai mult electorat.
  • Ion Cristoiu: De la Rareş Bogdan pînă la Emil Boc, toţi liderii PNL din Echipa Cîştigătoare lasă impresia că le e ruşine de ceea ce fac. De ce? Pentru că şi ei se pregătesc de anticipate. Dacă nu s-ar pregăti, ar avea bărbăţia să înfrunte acuzaţiile de trădare aduse PNL de duşmani precum USR, Grupul lui Ludovic Orban.
  • Ion Cristoiu: Florin Cîţu e la originea tuturor informaţiilor false din presă în legătură cu negocierile. Contrar aparenţelor, nu Ludovic Orban le plasează, ci Florin Cîţu. Tot Florin Cîţu e şi cel care susţine, pe furiş, pe contestatarii publici ai negocierilor.
14434 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: PNL şi PSD se fac doar că negociază formarea unui nou Guvern. În realitate, ele au început campania electorală pentru inevitabilele anticipate

Sursa foto: Mediafaxfoto

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că negocierile dintre PNL şi PSD pentru formarea unui nou guvern sunt de faţadă, liderul liberal Florin Cîţu fiind cel mai mare adversar al unei coaliţii cu social-democraţii pentru că nu va fi numit el premier, ci posibil tot Nicolae Ciucă, decizie care ar putea duce la trecerea întregului partid sub conducerea acestuia.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Începute marţi, 8 noiembrie 2021, negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pentru semnarea unui Acord de guvernare lasă impresia unei mari seriozităţi. Poziţiile delegaţiilor au fost prezentate public înainte de începerea negocierilor. S-au alcătuit şi nişte aşa zise comisii care negociază pe domenii . Din oră-n oră aproape liderii celor două formaţiuni, dar şi alţi membri ai conducerilor ies în spaţiul public pentru a face declaraţii despre mersul negocierilor.

 Nu întîmplător am scris Lasă impresia că negociază formarea unui nou guvern.

În realitate, cele două partide – PNL şi PSD – desfăşoară o evidentă campanie electorală.

Nu pentru creşterea în sondaje, ci pentru anticipatele pe care ambele partide le văd ca inevitabile.

Pînă mai ieri şi le dorea doar PSD.

Acum şi le doreşte şi PNL-Florin Cîţu.

Pe ce mă bazez cînd susţin asta?

 Pe următoarele:

  1. Declaraţiile oficiale despre negocieri stau sub semnul preocupării fiecărui partid de a satisface propriul electorat şi nu de a înlesni încheierea unui Acord. Şi PNL, şi PSD negociază sau mai degrabă se fac că negociază cu privirile fixate pe propriul electorat. Ambele partide nu par interesate să găsească puncte comune de guvernare şi argumente pentru a forma împreună un guvern. Ele par interesate să cîştige cît mai mult electorat. PSD plusează în privinţa măsurilor populiste. PNL ridică miza în privinţa măsurilor de Dreapta. Unele dintre ele nici n-au fost pînă acum printre preocupările PNL. Pînă la un punct, supralicitările de program sînt justificate. Conducerea actuală a PSD e atentă la electoratul de tip populist şi suveranist. La electoratul care s-ar putea duce în orice clipă la AUR sau la APP, partidul lui Liviu Dragnea. Conducerea PNL e ţinta unei campanii de presă avînd drept scop compromiterea prin crearea imaginii de trădătoare a idealurilor Dreptei de dragul ciolanului. Privind cu atenţie declaraţiile de pe parcursul negocierilor vom vedea că preocupările ambelor partide vizează sublinierea a ce le desparte şi nu a cele le apropie. România are atît de multe probleme ca ţară în curs de dezvoltare încît e imposibil ca două partide chiar şi pînă acum duşmane de moarte să nu găsească un număr de probleme comune de rezolvat şi la acestea soluţii comune, indiferent de ideologiile diferite ale celor două partide. Declaraţiile liderilor din amîndouă partidele nu s-au referit o clipă în aceste zile la o problemă pe care ele le-ar puteau rezolva prin aliere. S-au referit la tot ce desparte ambele partide. Uneori ai impresia că negocierile sînt un pretext pentru cele două partide de-a-şi face cunoscută oferta electorală. De regulă despre negocierile în curs se fac puţine declaraţii publice. Nu de alta, dar de asta sînt negocieri. Cele dintre PSD şi PNL se definesc prin expunerea publică a tuturor punctelor în divergenţă. Sorin Grindeanu anunţă că la negocieri PSD a propus taxarea luxului. Lovitură electorală pentru un partid de Stînga. Vine imediat Florin Cîţu şi anunţă că PNL se opune la aşa ceva. Cică PNL e partid de Dreapta.
  2. Cînd PSD şi PNL au format alianţa politică şi electorală USL, fiecare partid s-a străduit să justifice convingător necesitatea acestei alieri între două partide pînă mai ieri despărţite ideologic.

Şi Crin Antonescu şi Victor Ponta au făcut trimiteri la dictatura lui Traian Băsescu, la abuzurile Sistemului de forţă, la prigonirea Opoziţiei şi a presei independente.

Cum justifică liderii PNL posibilul Acord de Guvernare încheiat în urma negocierilor?

Să-l ascultăm pe Florin Cîţu, preşedintele PNL:

<Trebuie să ne uităm cum am ajuns astăzi aici. Din păcate, foştii parteneri au dat mâna cu PSD, nu au mai vrut să dea mâna cu noi şi suntem azi aici, când trebuie să facem o guvernare pentru români.>

De ce aliază PNL cu PSD în viziunea lui Florin Cîţu?

Pentru că ambele partide au puncte comune în privinţa multor soluţii privind resetarea României?

Pentru că ambele partide pot asigura în Parlament o majoritate confortabilă pentru trecerea unui veritabil Proiect de ţară?

Nu.

În viziunea lui Florin Cîţu PNL se aliază cu PSD, pentru că nu s-a putut alia cu USR. USR i-a dat PNL cu flit şi atunci PNL a decis să se alieze cu PSD. Nu altfel decît o fată de neam, fudulă de originea ei nobilă, care se mărită cu un bărbat ce nu-i place, pentru a nu rămîne fată bătrînă. O să găsească însă o soluţie ca în noaptea nunţii să-şi acopere faţa cu un prosop. Să nu vadă cine o călăreşte. La fel justifică alierea şi alţi lideri PNL. Nu întîlneşti la cei care au votat începerea negocierilor nici o justificare convingătoare a deciziei. De la Rareş Bogdan pînă la Emil Boc, toţi liderii PNL din Echipa Cîştigătoare lasă impresia că le e ruşine de ceea ce fac.

De ce?

Pentru că şi ei se pregătesc de anticipate. Dacă nu s-ar pregăti, ar avea bărbăţia să înfrunte acuzaţiile de trădare aduse PNL de duşmani precum USR, Grupul lui Ludovic Orban. Ceilalţi lideri PNL sînt şi mai dihai. BPN, organismul colectiv de decizii al PNL, a decis începerea negocierilor. La fel cum s-a întîmplat la PSD. La PSD, deşi nu toată lumea e încîntată de concubinajul cu PNL, după decizia organismului de conducere colectivă, vocile critice faţă de începerea negocierilor au încetat. La PNL lucrurile stau taman invers. Vocile critice au sporit ca număr. Un partid în democraţie exclude atmosfera de unitate militară. Da, dar el exclude şi atmosfera de flăcăi care se hîrjonesc pe islaz. O dată luată o decizie de un organ colectiv de conducere a partidului, criticile, punerile la îndoială, valabile pînă atunci, trebuie să înceteze. Campania dusă de unii lideri în spaţiul public împotriva negocierilor iese din hotarele raţionalului, deoarece ea nu aparţine celor din Gruparea Orban. Aceştia au tot dreptul să conteste mai departe decizia de negociere. Sînt pe cale de a pleca din PNL. Cei care atacă posibila aliere cu PSD sînt însă lideri PNL din Gruparea Cîţu. Şi nu întîmplător. Cel mai mare adversar al alierii e Florin Cîţu. Şi din simplul motiv că o coaliţie PNL, PSD, UDMR îl exclude pe el de la funcţia de premier. Varianta cu Nicolae Ciucă premier îl scoate din minţi pe Florin Cîţu. El ştie că un Guvern cu premier Nicolae Ciucă înseamnă trecerea întregului partid de sub puterea lui sub cea a lui Nicolae Ciucă.

Florin Cîţu s-a angajat însă decizia de începere a negocierilor.

Din două motive:

1) Ca să nu-l înfrunte făţiş pe Klaus Iohannis.

2) Ca să nu răspundă ulterior de dezastrul PNL dacă vor avea loc anticipate.

În realitate, în timp ce se face că negociază, Florin Cîţu se străduieşte din răsputeri ca acestea să negocieze. Poziţia adoptată la negocieri depăşeşte simpla preocupare de a negocia de pe poziţii de forţă. Mult mai grav, Florin Cîţu e la originea tuturor informaţiilor false din presă în legătură cu negocierile. Contrar aparenţelor, nu Ludovic Orban le plasează, ci Florin Cîţu. Tot Florin Cîţu e şi cel care susţine, pe furiş, pe contestatarii publici ai negocierilor.”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici