Ion Cristoiu: Răsturnare de situaţie: PNL e Partidul lui Orban, iar USRPLUS, Partidul Meu, al lui Klaus Iohannis!

  • Ion Cristoiu: S-a încheiat acordul de guvernare între PNL, USRPLUS şi UDMR. Toată lumea observă că marele perdant al acestui Acord e PNL. PNL a făcut campanie sub sloganul Dezvoltăm România. Ministerele prin care se poate dezvolta România sînt la USRPLUS
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a schimbat centrul de greutate al Coaliţiei de pe PNL pe USRPLUS. În definitiv, de ce n-ar fi USRPLUS Partidul Meu cîtă vreme PNL e partidul lui Ludovic Orban?
  • Ion Cristoiu: Cu ajutorul USRPLUS, Klaus Iohannis crede că va reseta România mult mai bine decît cu ajutorul PNL, partidul lui Orban acum şi nu Partidul Meu. L-a salvat Klaus Iohannis pe Ludovic Orban sîmbătă, 19 decembrie 2020? Da, l-a salvat. Parţial însă. Pentru a-l putea lichida total mai tîrziu.
28661 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Răsturnare de situaţie: PNL e Partidul lui Orban, iar USRPLUS, Partidul Meu, al lui Klaus Iohannis!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, după ce preşedintele Iohannis a intervenit şi a oprit puciul împotriva lui Ludovic Orban din PNL, USRPLUS a devenit Partidul Meu, şeful statului crezând astfel că va reseta România mult mai bine decât cu ajutorul liberalilor.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„S-a încheiat acordul de guvernare între PNL, USRPLUS şi UDMR. Cel din 1996, intitulat Acord de solidaritate parlamentară şi guvernamentală, dintre CDR şi PD, s-a semnat la Cotroceni în prezenţa lui Emil Constantinescu. În 4 decembrie 2020, Klaus Iohannis ne anunţa că după alegeri va conduce personal coagularea forţelor de Dreapta pentru se realiza o Coaliţie de Guvernare cu titlul de Coaliţia Mea. Ar fi fost normal ca Acordul din 2020 să se semneze la Cotroceni. Nu s-a semnat, dar asta nu înseamnă că Klaus Iohannis nu s-a implicat în negocieri. Toată lumea observă că marele perdant al acestui Acord e PNL. PNL a făcut campanie sub sloganul Dezvoltăm România. Ministerele prin care se poate dezvolta România sînt la USRPLUS. PNL ar putea spune acum, după negocieri, că va dezvolta România prin intermediul USRPLUS. Presa cotrocenistă pune pe seama lui Ludovic Orban rezultatul dezastruos al negocierilor pentru PNL. Cică pentru a se pricopsi cu postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a cedat în faţa USRPLUS. Care USRPLUS a negociat în forţă halca de putere în noul regim. Nimeni nu s-a întrebat însă cum de au fost negociatorii USRPLUS atît de intransigenţi. În cazul unor astfel de negocieri fiecare parte se poate gîndi c-ar putea rămîne în Opoziţie. Nu poţi negocia în forţă decît cînd ţi s-a garantat că vei cîştiga printr-o astfel de atitudine.

Cine putea să garanteze USRPLUS că nu va pierde dacă vor fi intransigenţi?

Răspunsul trimite la o altă întrebare, una dintre acele întrebări postdecembriste rămase enigmatice pînă în clipa apariţiei Memoriilor.

Am scris în numărul anterior că Puciul din PNL împotriva lui Ludovic Orban avea toate şansele să reuşească. Deşi Ludovic Orban dăduse membrilor BPN mesajul că şedinţa programată de pucişti pentru ora 19 e nestatutară, totuşi se strînsese deja numărul de participanţi pentru ca şedinţa să fie statutară.

Şi deodată puciştii dau înapoi.

S-au temut de Ludovic Orban? Nici vorbă. S-au temut că şedinţa va fi un eşec? Nu cred. Indiferent de proporţii şi rezultate, şedinţa marca un prim pas în războiul făţiş împotriva lui Ludovic Orban.

Cine putea să-i oprească pe pucişti?

Cine altul decît Klaus Iohannis?!

Puciştii sînt liderii grupării Klaus Iohannis din PNL. Doar Klaus Iohannis avea autoritatea să-i convingă să renunţe şi doar Klaus Iohannis avea asupra lui Rareş Bogdan autoritatea de a-l convinge să meargă la televiziuni şi să recite textul cu ţara cere investirea cît mai repede a unui Guvern stabil.

Mulţi cititori se vor mira, ba chiar unii îşi vor duce degetul la tîmplă pentru a-mi semnala c-am luat-o razna. Cum adică? Klaus Iohannis să oprească un puci împotriva lui Ludovic Orban? Păi nu sînt ei la cuţite? Da, Klaus Iohannis e în conflict cu Ludovic Orban. Dacă ar putea, i-ar lua gîtul cît ai clipi. Numai că Klaus Iohannis nu poate face asta. Nu poate face asta imediat şi făţiş.

Să recapitulăm:

Klaus Iohannis l-a vrut premier pe Nicolae Ciucă. Ludovic Orban, care conduce PNL mai ceva decît Liviu Dragnea PSD, s-a opus. Iohanniştii din BPN se pregăteau miercuri, 9 decembrie 2020, să-l aleagă pe Nicolae Ciucă premier desemnat. Aşa era ordinul de la Cotroceni. Cel puţin aşa se ştia pe la ora 16. Ludovic Orban merge la Cotroceni şi se întoarce de acolo cu naraţiunea despre numele lui Florin Cîţu, scris şi de el şi de Klaus Iohannis pe o foaie. Drept urmare, Florin Cîţu e votat la un scor zdrobitor. L-au votat şi cei pregătiţi să-l voteze pe Nicolae Ciucă. La Cotroceni, Klaus Iohannis şi-a dat seama că nu-l poate impune pe Nicolae Ciucă unui PNL condus de Ludovic Orban. Cîtă vreme Ludovic Orban e în fruntea PNL, Klaus Iohannis nu-şi mai poate impune propriul premier. Şi cum aflase că Ludovic Orban îl preferă pe Florin Cîţu în speranţa că-l va manevra, Klaus Iohannis a scris numele lui Florin Cîţu pe foaie. Preşedintele şi-a dat seama că o confruntare directă cu Ludovic Orban i-ar fi fatală. Pentru că ar pierde. Puciul era iniţiat de Iohannişti. Confruntarea dintre Rareş Bogdan şi Ludovic Orban apărea ca o confruntare între Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. O confruntare pe care Klaus Iohannis risca s-o piardă:

1) Puciul apărea ca o tentativă de a destabiliza partidul prin folosirea unor mijloace incorecte.

2) Partidul n-are nici un motiv să-l răstoarne pe Ludovic Orban.

3) Şedinţa s-ar fi transformat într-o punere la îndoială a Coaliţiei. Nu de alta, dar ea contesta halca primită de USRPLUS. Această halcă a fost primită prin sprijinirea pretenţiilor USRPLUS de către Klaus Iohannis. Forţa care a garantat USRPLUS că nu riscă nimic pretinzînd cele mai grele ministere a fost Klaus Iohannis.

4) Klaus Iohannis a schimbat centrul de greutate al Coaliţiei de pe PNL pe USRPLUS. În definitiv, de ce n-ar fi USRPLUS Partidul Meu cîtă vreme PNL e partidul lui Ludovic Orban?

5) Deplasarea puterii de pe PNL pe USRPLUS micşorează dramatic influenţa lui Ludovic Orban asupra Guvernului. Ca preşedinte al PNL şi  chiar ca preşedinte al Camerei, el va avea putere doar asupra ministerelor PNL. Care ministere sînt mult mai slabe decît cele revenite USRPLUS.

6) Cu ajutorul USRPLUS, Klaus Iohannis crede că va reseta România mult mai bine decît cu ajutorul PNL, partidul lui Orban acum şi nu Partidul Meu.

L-a salvat Klaus Iohannis pe Ludovic Orban sîmbătă, 19 decembrie 2020?

 Da, l-a salvat. Parţial însă. Pentru a-l putea lichida total mai tîrziu”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici