Abuzurile asupra libertăţilor religioase s-au intensificat în anul 2013 - raport SUA

Numeroase cazuri de îngrădire a libertăţii religioase s-au înregistrat în întreaga lume în anul 2013, când au fost semnalate şi cele mai mari deplasări ale comunităţilor religioase din istoria modernă, constată Departamentul de Stat, criticând dur Coreea de Nord, Arabia Saudită, Iranul şi Sudanul.

220 afișări
Imaginea articolului Abuzurile asupra libertăţilor religioase s-au intensificat în anul 2013 - raport SUA

Abuzurile asupra libertăţilor religioase s-au intensificat în anul 2013 - raport SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În anul 2013, s-a asistat la cele mai mari deplasări ale comunităţilor religioase din istoria recentă. În aproape fiecare colţ al lumii, milioane de creştini, musulmani, hinduşi şi adepţi ai altor religii au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza credinţelor religioase", arată raportul Departamentului de Stat pe tema situaţiei "Libertăţilor Religioase" în anul 2013.

"În întreaga lume, numeroase persoane au fost supuse discriminării, violenţelor şi abuzurilor, comise pur şi simplu pentru exercitarea credinţei, pentru aderarea la o anumită religie sau pentru lipsa de credinţă", precizează raportul Departamentului de Stat, reamintind că în Pakistan peste 400 de musulmani şiiţi şi peste 80 de creştini au fost ucişi în atacuri.

Incidente similare au avut loc şi în Iran, Bangladesh, Sri Lanka şi China, constată Departamentul de Stat.

"Coreea de Nord s-a remarcat din nou prin interzicerea totală a organizaţiilor religioase şi pentru pedepsirea oricăror activităţi religioase. Ţări precum Arabia Saudită, Iran şi Sudan au impus restricţii grave asupra membrilor grupurilor religioase care nu se conformează religiei oficiale, în timp ce în China, Cuba, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan activităţile religioase sunt permise doar cu aprobarea explicită a statului", notează Departamentul de Stat.

"În China, poliţia arestează studenţi, călugări, laici care solicită drepturi religioase în zonele tibetane sau pentru susţinerea lui Dalai Lama", precizează raportul.

"În Siria, regimul Bashar al-Assad a început să caracterizeze din ce în ce mai mult conflictul în termeni interconfesionali, atacând în special membri ai majorităţii sunnite", subliniază raportul.

"În Egipt, au fost semnalate numeroase cazuri în care grupuri organizate au atacat biserici, case ori firme ale creştinilor, pe care le-au incendiat", adaugă raportul, atribuind incidentele miliţiilor islamiste radicale.

De altfel, autorii raportului denunţă şi "ascensiunea antisemitismului în state din Europa", amintind că 48% dintre evreii din unele ţări europene au analizat posibilitatea emigrării din cauza antisemitismului.

"Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova a discutat personal cu autorităţile municipale pentru a le încuraja să permită comunităţii evreieşti să afişeze un menorah într-un spaţiu public pentru prima dată în trei ani", dezvăluie raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici