Acord între FMI şi Pakistan. Pachet de 6 miliarde de dolari pentru a fi evitată incapacitatea de plată

Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi că a ajuns la un acord preliminar cu Pakistanul pentru a reactiva un pachet de salvare de 6 miliarde de dolari pentru această naţiune islamică săracă, care se confruntă cu o criză economică gravă încă de anul trecut.

916 afișări
Imaginea articolului Acord între FMI şi Pakistan. Pachet de 6 miliarde de dolari pentru a fi evitată incapacitatea de plată

Pakistanul şi FMI au semnat iniţial acordul în 2019. Dar eliberarea unei tranşe de peste 1 miliard de dolari a fost suspendată de la începutul acestui an. Atunci, FMI şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la respectarea de către Pakistan a condiţiilor de salvare sub conducerea fostului prim-ministru Imran Khan. Parlamentul l-a înlăturat pe acesta printr-un vot de neîncredere în aprilie, scrie AP.

Sub conducerea noului prim-ministru ales, Shahbaz Sharif, guvernul poartă discuţii cu FMI din luna mai, pentru a evita o situaţie de incapacitate de plată precum cea din Sri Lanka. "Acordul cu Fondul a pregătit terenul pentru a scoate ţara din dificultăţile economice", a scris Sharif pe Twitter.

În ultimele săptămâni, guvernul pakistanez a impus taxe suplimentare şi a redus subvenţiile la combustibil, electricitate şi gaze naturale pentru a îndeplini condiţiile impuse de FMI. Acest lucru a făcut guvernul extrem de nepopular, dar Sharif spune că acţiunile au fost necesare.

Într-o declaraţie de joi, FMI a afirmat că a "ajuns la un acord la nivel de personal cu autorităţile pakistaneze". Fondul a adăugat că acordul este "supus aprobării Consiliului de administraţie al FMI".

FMI a precizat că Pakistanul va fi eligibil pentru a primi o tranşă critică de aproximativ 1,17 miliarde de dolari.

Potrivit comunicatului, FMI va majora, de asemenea, valoarea planului de salvare de la 6 miliarde de dolari la 7 miliarde de dolari, sub rezerva aprobării de către consiliul de administraţie al FMI, care este de obicei considerată o formalitate.

Analiştii spun că reluarea planului de salvare al FMI va ajuta guvernul să depăşească criza economică, deoarece eliberarea tranşelor de împrumut de la fond va încuraja alte instituţii financiare internaţionale să se angajeze cu Pakistanul.

Autorităţile spun că guvernul lui Sharif s-a adresat şi Washingtonului pentru a cere ajutor în vederea revitalizării planului de salvare al FMI. De la înlăturarea sa, Khan a afirmat în repetate rânduri că guvernul său a fost răsturnat în urma unui complot american, acuzaţie pe care Washingtonul o neagă.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici