ACORD MILITAR Cipru-Rusia: Navele ruseşti de război primesc acces în porturile acestui stat

Ciprul a semnat miercuri un acord militar cu Rusia prin care navele ruseşti de război primesc acces în porturile acestui stat membru al Uniunii Europene (UE) ce găzduieşte deja baze militare britanice, în contextul celei mai grave crize dintre Occident şi Moscova de la Războiul Rece, relatează AP.

15028 afișări
Imaginea articolului ACORD MILITAR Cipru-Rusia: Navele ruseşti de război primesc acces în porturile acestui stat

Ciprul a semnat un acord militar cu Rusia prin care acordă acces în porturi navelor ruse de război

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, în urma unei întâlniri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades că acordul priveşte în principal navele din cadrul Marinei ruse implicate în operaţiuni internaţionale de luptă împotriva terorismului şi pirateriei. Cooperarea militară dintre Rusia şi Cipru nu este îndreptată împotriva vreunui terţ, a adăugat el.

"Legăturile noastre de prietenie nu sunt îndreptate împotriva nimănui", a subliniat Putin.

"Nu cred că ar trebui să provoace îngrijorări undeva. Rusia a obţinut permisiunea ca navele Marinei sale să folosească porturile din întreaga lume pentru a se realimenta şi a fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă, acorduri care permit Moscovei să-şi extindă prezenţa militară la nivel global", a adăugat el.

Nave ruseşti au efectuat deja escale la Limassol.

Potrivit Cyprus Mail, Moscova şi Nicosia au semnat opt acorduri bilaterale şi două memorandumuri - unul cu Banca centrală a Rusiei şi unul în domeniul investiţiilor.

Anastasiades, aflat într-o vizită oficială în capitala rusă, a subliniat că Nicosia susţine un dialog constructiv cu Rusia şi insistat asupra hotărârii Guvernului de a acţiona în vederea "restaurării cooperării strategice" dintre Moscova şi Bruxelles.

La rândul său, Putin a reiterat angajamentul Rusiei faţă de soluţionarea "cuprinzătoare şi justă" a conflictului dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici