Acord secret între SUA şi Pakistan: Forţele americane aveau permisiunea pentru un raid unilateral

Forţele americane aveau permisiunea de a desfăşura un raid unilateral în Pakistan dacă ştiau unde se ascunde Osama ben Laden, potrivit unui acord secret încheiat între Washington şi Islamabad în urmă cu zece ani, susţin oficiali citaţi de The Guardian, în ediţia electronică.

541 afișări
Imaginea articolului Acord secret între SUA şi Pakistan: Forţele americane aveau permisiunea pentru un raid unilateral

Acord secret între SUA şi Pakistan: Forţele americane aveau permisiunea pentru un raid unilateral (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul a fost încheiat între Pervez Musharraf şi George W. Bush în 2001 şi reînnoit în timpul "tranziţiei către democraţie" - o perioadă de şase luni începând din februarie 2008 când Musharraf era încă preşedinte dar fusese ales un Guvern civil. Acesta permitea o operaţiune americană împotriva lui Osama ben Laden pe teritoriul pakistanez similară raidului de săptămâna trecută, în care a fost ucis liderul Al-Qaida.

"A existat un acord între Bush şi Musharraf potrivit căruia dacă ştiam unde este Osama, mergeam şi îl capturam", a declarat un fost oficial american. "Pakistanezii puteau protesta, dar nu ne puteau opri", a adăugat el.

Potrivit termenilor acordului secret, pakistanezii puteau să nu fie informaţi în privinţa atacului, ceea ce au acceptat în principiu.

Fostul oficial american a delcarat că protestele pakistaneze din ultima săptămână reprezintă "faţa publică" a acordului. "Ştiam că vor nega acest lucru", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici