"Acţiuni criminale" ale partidului neonazist Zori Aurii, dezvăluite de justiţie

Mărturii ale unor foşti membri ai partidului Zori Aurii şi un raport judiciar, publicate luni, dezvăluie numeroase "acţiuni criminale" ale partidului neonazist grec, inclusiv operaţiuni coordonate de agresare fizică a unor imigranţi pakistanezi.

186 afișări
Imaginea articolului "Acţiuni criminale" ale partidului neonazist Zori Aurii, dezvăluite de justiţie

Nikos Michaloliakos, liderul şi fondatorul partidului Zorii Aurii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul neonazist a înfiinţat "miliţii de asalt", care vizau în special imigranţi pakistanzi, în ultimii ani, potrivit unor mărturii depuse în justiţie de către doi foşti membri ai partidului, citaţi de presa greacă, după arestarea în acest weekend a principalilor lideri ai formaţiunii Zori Aurii.

"Am participat de mai multe ori la aceste acţiuni, la care luau parte 50-60 de motociclete, cu câte două persoane pe fiecare. Cel care era în spate, ţinea un baston cu steagul Greciei cu care-i lovea pe toţi pakistanezii pe care-i întâlnea" în cale, a dezvăluit unul dintre foştii militanţi.

Zori Aurii are o "structură strict ierarhizată, liderul fiind atotputernic după principiul lui Hitler, Führerprinzip. (...) Zori Aurii a început aceste atacuri în 1987, mai întâi împotriva imigranţilor, iar apoi împotriva unor greci", dezvăluie Charalambos Vourliotis, adjunctul procurorului Curţii Supreme, în acest raport.

În document se precizează că acest partid, "ai cărui membri beneficiază de un antrenament de tip militar, în special în Attica (o zonă intens populată din Atena), (...) a comis zeci de acţiuni criminale".

Această listă cuprinde două crime cu premeditare, trei tentative de omor şi numeroase atacuri împotriva imigranţilor.

"Picătura care a umplut paharul a fost deschiderea focului asupra a doi pakistanezi. Unul a reuşit să fugă, dar celălalt a fost prins, bătut în mod brutal cu lovituri de picioare în cap. Agresorii spuneau «Executăm un penalty» sau «Poate că a murit»", a declarat unul dintre foştii activişti ai partidului neonazist.

Potrivit acestor martori, plasaţi de justiţie în "situaţia de martori protejaţi", "în sediile partidului există stilete, bastoane şi cuţite".

Poliţia continua luni să efectueze percheziţii la sediile partidului Zori Aurii, căutând ascunzători de arme, după arestarea în weekend a liderului şi fondatorului partidului, Nikos Michaloliakos, a şase din cei 18 deputaţi ai formaţiunii şi altor aproximativ 15 membri ai acesteia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici