Afirmaţie controversată a lui Joe Biden despre Constituţia pacifistă a Japoniei

Vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, a generat dezbateri politice la Tokyo după ce a declarat că Washingtonul "a scris Constituţia" niponă astfel încât să împiedice Japonia să devină putere nucleară, informează site-ul publicaţiei The Wall Street Journal.

1337 afișări
Imaginea articolului Afirmaţie controversată a lui Joe Biden despre Constituţia pacifistă a Japoniei

Afirmaţie controversată a lui Joe Biden despre Constituţia pacifistă a Japoniei

Joseph Biden a făcut controversata afirmaţie luni, în statul american Pennsylvania, în timp ce îl critica pe Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al Statelor Unite. În contextul în care Tokyo ar refuza suplimentarea contribuţiei pentru finanţarea prezenţei militare americane în estul Asiei, Donald Trump a sugerat că Japonia ar trebui să găsească soluţii pentru a se putea apăra fără ajutorul Statelor Unite, eventual prin achiziţionarea propriilor arme nucleare.

Rugat să comenteze subiectul, Joseph Biden a afirmat: Donald Trump "vorbeşte în mod îndrăzneţ, încurajând alte naţiuni să fabrice arme nucleare. Oare nu înţelege că noi am scris Constituţia Japoniei astfel încât să nu poată fi putere nucleară?".

Controversata declaraţie a fost prezentată pe larg de presa de la Tokyo, care pare să fie favorabilă modificării Constituţiei în sensul accentuării rolului ofensiv al armatei nipone, numită până acum "forţa de autoapărare" şi axată strict pe misiuni defensive.

Constituţia Japoniei, adoptată în anul 1947, a fost elaborată în timpul ocupaţiei americane de după al II-lea Război Mondial. Oficiali americani au elaborat versiunea iniţială, modificată după consultări cu oficiali japonezi. Proiectul Constituţiei a fost aprobat de Parlamentul Japoniei. Legea fundamentală nu conţine nicio referire specifică la arme nucleare. "Poporul japonez renunţă pentru totddeauna la război; Japonia nu va deţine niciodată forţe militare terestre, maritime şi aeriene ori alte capabilităţi de război", se arată în Artocolul 9 al Constituţiei Japoniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici