Alegeri SUA 2018. Sondaj: Majoritatea cetăţenilor SUA susţin politicile lui Donald Trump/ Popularitatea Partidului Republican este în scădere

Majoritatea cetăţenilor americani susţin modul în care preşedintele Donald Trump, un politician republican, gestionează situaţia economică, dar Partidul Republican nu beneficiază de aceeaşi popularitate, fiind la egalitate cu Partidul Democrat, informează site-ul Axios.com.

4786 afișări
Imaginea articolului Alegeri SUA 2018. Sondaj: Majoritatea cetăţenilor SUA susţin politicile lui Donald Trump/ Popularitatea Partidului Republican este în scădere

Alegeri SUA 2018 | Sondaj: Majoritatea cetăţenilor SUA susţin politicile lui Trump/ Popularitatea republicanilor a scăzut

Majoritatea cetăţenilor americani susţin modul în care preşedintele Donald Trump, un politician republican, gestionează situaţia economică, dar Partidul Republican nu beneficiază de aceeaşi popularitate, fiind la egalitate cu Partidul Democrat, informează site-ul Axios.com.

"Majoritatea americanilor aprobă modul în care preşedintele Donald Trump gestionează economia SUA - problema care a contat cel mai mult în ultimul an -, dar acest lucru nu este suficient pentru a le oferi republicanilor un avantaj clar în scrutinul parlamentar parţial", comentează site-ul Axios.com, prezentând datele unui sondaj Axios/SurveyMonkey.

Întrebaţi dacă aprobă modul în care preşedintele Donald Trump gestionează situaţia economică şi sistemul locurilor de muncă, 53% dintre alegători au răspuns afirmativ, iar 44% negativ. În rândul simpatizanţilor Partidului Democrat, Donald Trump beneficiază de o susţinere de 17% la acest capitol, 82% dezaprobând politicile sale. Republicanii îl susţin în proporţie de 95%. La nivelul alegătorilor independenţi, politicile economice şi sociale ale preşedintelui sunt susţinute cu un raport de 50% la 46%.

La întrebarea "Ce partid din Congres ar avea politici mai bune în domeniul economiei şi locurilor de muncă?", Partidul Republican (centru-dreapta), al preşedintelui Donald Trump, beneficiază de o cotă de 47%, la egalitate cu Partidul Democrat (centru-stânga), 47%.

Sondajul de opinie a fost efectuat de Institutul Survey Monkey, în mediul online, în perioada 30 octombrie-1 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 2.323 de persoane.

Preşedintele Donald Trump a afirmat, luni seară, că scrutinul legislativ parţial care se va derula marţi este "un referendum" privind politicile sale, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (de opoziţie) ar afecta proiectele prezidenţiale. "Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot", a declarat Donald Trump în cursul unui eveniment electoral. "Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea şi privind mişcarea" politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă. Donald Trump a îndemnat simpatizanţii republicani să meargă la vot, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (centru-stânga, de opoziţie) în vreuna dintre Camerele Congresului va afecta politicile sale. "Este o situaţie fragilă", a spus Donald Trump.

În scrutinul de marţi vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În ultima perioadă, preşedintele Donald Trump a intensificat retorica antiimigraţie, acuzând Partidul Democrat că vrea menţinerea legislaţiei flexibile pentru a permite accesul străinilor în mod ilegal în Statele Unite. Trump a efectuat vizite electorale în statele Florida, Montana, Georgia, Tennessee, Ohio, Indiana, Missouri şi Virginia de Vest, pentru susţinerea candidaţilor republicani. Aflat vineri seară la un eveniment electoral desfăşurat în statul Virginia de Vest, Donald Trump a admis că există riscul ca republicanii să piardă controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. "Se poate întâmpla acest lucru. Avem o situaţie foarte bună în cursa pentru Senat. Dar, ştiţi ceva? Eu, toată viaţa, ştiţi ce am spus: nu îmi fac griji, găsesc eu o soluţie", a declarat Donald Trump.

Partidul Democrat din Statele Unite are şanse reale de a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar republicanii ar putea menţine controlul asupra Senatului, comentează agenţia Bloomberg şi cotidianul The New York Times. "Cel mai mare test politic pentru preşedintele Donald Trump va fi marţi, în scrutinul pentru desemnarea membrilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, rezultatele urmând să arate dacă Partidul Republican va menţine controlul asupra Congresului în următorii doi ani. Democraţii speră să recâştige controlul cel puţin asupra uneia dintre Camerele Congresului, iar sondajele arată că au şanse de a obţine cele 23 de locuri suplimentare necesare pentru a avea majoritate în Camera Reprezentanţilor. Harta electorală 2018 le oferă republicanilor avantaj în menţinerea majorităţii în Senat", comentează agenţia de presă Bloomberg.

"Liderii republicani au exprimat de multe luni îngrijorare privind riscul pierderii a zeci de locuri din Camera Reprezentanţilor, în contextul retragerii unor congresmeni republicani şi al existenţei unor candidaţi democraţi puternici, dar Donald Trump a fost optimist (...)", observă NYT.

Un scrutin reprezentativ se desfăşoară în statul Texas, unde senatorul republican Ted Cruz îl are ca adversar pe democratul Beto O’Rourke pentru un loc în Senatul SUA. Potrivit diverselor sondaje de opinie, Ted Cruz are un avantaj cuprins între 5% şi 9%. În contextul în care preşedintele Donald Trump a mobilizat armata şi a promis măsuri dure împotriva imigranţilor care vor să treacă din Mexic în Statele Unite, Beto O’Rourke a minimizat avertismentele liderului de la Casa Albă. "Nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru noi să trăim în Texas şi la frontiera SUA cu Mexicul", a declarat Beto O’Rourke, care, potrivit unor analişti, ar putea deveni candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din 2020. Recent, Beto O’Rourke a negat că ar intenţiona să candideze împotriva lui Donald Trump. Senatorul republican american Ted Cruz l-a criticat, vineri, pe John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), pentru susţinerea electorală acordată adversarului său democrat Beto O'Rourke. "John Brennan - care a recunoscut public că în 1976 a votat pentru candidatul Partidului Comunist în scrutinul prezidenţial, îl susţine acum pe Beto. Brennan a condus CIA în perioada în care noi am subminat şi am slăbit Israelul, am consolidat puterea Coreei de Nord, am ignorat reţeaua teroristă Stat Islamic şi am dat miliarde de dolari Iranului. Oameni de acelaşi fel...", a declarat senatorul Ted Cruz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici