ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Camioane militare, transformate în secţii de votare în zonele afectate de uraganul Sandy

Camioane ale armatei vor fi transformate în secţii de vot marţi în vederea desfăşurării alegerilor prezidenţiale americane în zonele cele mai afectate de uraganul Sandy, mai ales în New Jersey (est), unde lipsa electricităţii şi pagubele complică organizarea scrutinului.

137 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Camioane militare, transformate în secţii de votare în zonele afectate de uraganul Sandy

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Camioane militare, transformate în secţii de votare în zonele afectate de uraganul Sandy (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Autorităţile din New Jersey, unde mai mult de un milion de persoane sunt în continuare private de curent electric, şi cele din New York încă nu ştiu câte secţii vor putea fi deschise pentru organizarea scrutinului care îi va opune pe Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney. Unii se tem de întârzieri în numărarea voturilor.

Sandy "este capabil să provoace un anumit haos" în operaţiunile de vot, apreciază Costas Panagopoulos, profesor de ştiinţe politice şi specializat în campanii electorale americane la Universitatea Fordham din New York.

În New Jersey, 3.000 de secţii, unde trebuia să se voteze pentru alegerile prezidenţiale, precum şi pentru alegerile legislative şi locale care se desfăşoară în acelaşi timp, nu au curent electric.

Secretarul de Stat din New Jersey, Kim Guadango, precizează că alegătorii vor găsi "un camion al armatei cu o pază naţională la dispoziţia sa şi un panou mare spunând: votaţi aici".

Se vor depune în urnă buletine de vot acolo unde întreruperile de curent nu vor permite utilizarea maşinilor de vot. Un vot ca "pe vremuri", potrivit guvernatorului din New Jersey, Chris Christie.

Pe de altă parte, statele New Jersey şi New York au prelungit votul prin corespondenţă. În New Jersey, se va accepta până în ziua scrutinului, iar la New York până la 19 noiembrie. Şi în Connecticut (nord-est) s-au prelungit termenele de înscriere pe listele electorale.

Sandy, probabil, va obliga schimbarea localizării secţiilor de vot la New York, anunţă John Conklin, purtător de cuvânt al Comisiei Electorale din New York. În zonele cele mai afectate, se verifică "dacă secţiile sunt accesibile publicului, dacă au curent, dacă oamenii nu vor avea dificultăţi pentru a ajunge".

Alte soluţii improvizate: centre de vot care vor regrupa mai multe sectoare sau chiar corturi, ca în Queens, unde un incendiu de proporţii a distrus un cartier întreg.

În opinia lui Panagopoulos, Sandy ridică multe întrebări privind alegerile şi ar putea întârzia anunţarea rezultatului final.

Statele New York şi New Jersey sunt considerate favorabile preşedintelui democrat în exerciţiu Barack Obama, dar rezultatul final nu se va putea anunţa înainte de terminarea numărătorii.

"Ar trebui să se grăbească, iar, în prezent, autorităţile locale care se ocupă de consecinţele uraganului trebuie să-şi concentreze atenţia pe problemele pe care le ridică scrutinul", explică el. Este posibil ca întreruperile de curent şi alte dificultăţi cauzate de Sandy "să determine inexactităţi în numărarea voturilor".

"Dacă rezultatul scrutinul este atât de strâns pe cât se prevede, aceasta va avea un impact, ar putea să întârzie anunţarea rezultatului final al alegerilor prezidenţiale", concluzionează Panagopoulos.

Donna Liebmeran, preşedinta Uniunii pentru Libertăţi Civice din New York, se teme că unii alegători din regiunile devastate de Sandy nu vor putea să voteze. "Deocamdată principala lor preocupare este să găsească hrană şi adăpost, dar ei au dreptul să voteze şi trebuie făcut orice pentru a le garanta acest drept".

Chiar dacă se prelungesc termenele, "ne temem că sistemul ar putea să nu fie atât de suplu pentru ca majoritatea oamenilor să poată să voteze", spune ea. "Avem deja probleme când scrutinul este uşor de organizat, deci, vom avea probleme şi mai mari în cazul unor alegeri în condiţii dificile".

Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, afirmă că alegerile se vor desfăşura cu orice preţ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici