Alegerile prezidenţiale din SUA: Candidatul care va promite divizarea mega-băncilor ar putea câştiga totul

Scrutinul prezidenţial din SUA va avea loc în noiembrie 2016, dar campania neoficială este deja în plină desfăşurare, iar candidatul care va promite divizarea mega-băncilor ar putea câştiga totul, consideră Simon Johnson, profesor la MIT Sloan School of Management, transmite MarketWatch.

575 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din SUA: Candidatul care va promite divizarea mega-băncilor ar putea câştiga totul

Alegerile prezidenţiale din SUA: Candidatul care va promite divizarea mega-băncilor ar putea câştiga totul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Foarte puţini candidaţi şi-au exprimat deocamdată intenţia de a participa la alegerile prezidenţiale, dar competiţia de a promova şi dezvolta idei atât în spatele uşilor închise, cât şi în public este în curs.

Dezbaterile pe tema marilor bănci s-a intensificat în urma aprobării în Congres a unui amendament la reglementările sectorului financiar, susţinut de Citigroup.

La începutul acestei luni, Citigroup a profitat de o oportunitate politică şi a marcat o victorie tactică, echivalentă cu o lovitură strategică. Folosindu-se de limbajul legislativ al propriilor lobbyşti, Citigroup a reuşit eliminarea unora dintre prevederile reformelor financiare cunoscute sub numele Dodd-Frank, din 2010. Modificările au fost aprobate după ce au fost ataşate unui proiect de lege referitor la cheltuielile federale, strategie care i-a asigurat dezbateri sumare în Camera Reprezentanţilor şi niciun fel de discuţii în Senat.

Dintr-o singură lovitură, şefii Citigroup au demonstrat continuarea influenţei lor la Washington, precum şi dorinţa de asumare a unor riscuri financiare excesive, fapt devenit posibil în urma modificărilor legislative obţinute.

Citigroup a mai făcut lobby pentru permisiunea de asumare a riscurilor şi în anii ‘90 şi 2000, în timpul mandatelor preşedinţilor Bill Clinton şi George W. Bush, cu consecinţe catastrofale pentru întreaga economie, în 2007-2009.

Prin urmare, divizarea Citigroup poate constitui o posibilă temă de campanie, consideră profesorul Johnson.

Într-un discurs urmărit online de peste o jumătate de milion de oameni, senatorul de Massachusetts Elizabeth Warren a reacţionat la cele mai recente manifestări de forţă ale mega-băncilor.

"Haideţi să aprobăm ceva, orice, care poate ajuta la divizarea acestor bănci uriaşe", a spus Warren.

Apărătorii mega-băncilor, cum sunt Citigroup, J.P. Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, spun că Warren este un avatar al populismului de stânga, dar aceasta atrage un sprijin puternic şi din partea celor de orientare de centru şi de dreapta.

Senatorul David Vitter din Louisiana este cel mai proeminent republican membru al Congresului care este în favoarea limitării mărimii şi puterii marilor bănci, dar sunt şi alţii care merg în aceeaşi direcţie. În mod similar, vicepreşedintele Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), Thomas Hoenig, independent politic, avertizează ferm în privinţa pericolelor asociate mega-băncilor. Fosta preşedintă a FDIC, Sheila Bair, republicană din Kansas, cere şi ea măsuri suplimentare pentreu ţinerea sub control a băncilor mari.

Din perspectiva celor care doresc nominalizarea din partea oricărui partid politic din America, această problemă este transpartinică.

Divizarea Citigroup este o idee concretă şi puternică care ar mişca sistemul financiar în direcţia bună. Nu este un panaceu, dar coaliţia care ar diviza Citigroup ar putea adopta şi alte măsuri pentru a face mai sigur sistemul financiar, între care o protejare mai eficientă a consumatorilor, transparenţa mai mare a pieţelor şi un nivel mai ridicat al capitalului pentru băncile de importanţă majoră.

Cei de orientare de stânga au pus accentul pe abuzul de putere al mega-băncilor. Cei de dreapta au subliniat pericolul subvenţiilor guvernamentale de care beneficiază aceste bănci. Dar ambele părţi sunt de acord cu implicaţiile amendamentului obţinut de Citigroup şi anume că bancherii se îmbogăţesc indiferent dacă câştigă sau pierd, pentru că americanul de rând suportă costurile atunci când pariul riscant este pierzător.

Posibilii candidaţi republicani la preşedinţie au ezitat să abordeze public problema, de teamă că le va reduce capacitatea de a atrage finanţare de pe Wall Street. Între democraţi această oportunitate pare mai atrăgătoare, evitarea confruntării cu Wall Street putând chiar să creeze probleme unuia dintre candidaţi, cum ar fi cazul lui Hilary Clinton.

Progressive Change Institute desfăşoară în prezent un "Proiect al marilor idei", în care oamenii pot vota cele mai importante propuneri. Trei din zece idei din domeniul economiei şi locurilor de muncă se referă la impunerea mai multor restricţii marilor bănci, existând o tendinţă puternică de susţinere a ideii divizării Citigroup, propusă chiar de profesorul Johnson.

"Divizaţi Citigroup, puneţi capăt subvenţiilor guvernamentale periculoase. Candidatul la prezidenţiale care va spune asta în 2016 şi va fi cel mai convingător are cele mai mari şanse de câştig", conchide Johnson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici