Ambasador UE: Canada încearcă să rezolve preocupările României privind vizele

Ambasadorul Uniunii Europene în Canada, Marie-Anne Coninsx, este încrezătoare că Guvernul de la Ottawa încearcă să rezolve preocupările României şi Bulgariei privind vizele, un oficial canadian confirmând că se lucrează la un proiect pentru eliminarea restricţiilor de călătorie.

220 afișări
Imaginea articolului Ambasador UE: Canada încearcă să rezolve preocupările României privind vizele

Ambasador UE: Canada încearcă să rezolve preocupările României privind vizele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diplomaţi afirmau săptămâna trecută că România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, din cauza menţinerii vizelor canadiene pentru cele două ţări.

Marie-Anne Coninsx a declarat pentru agenţia The Canadian Press că nici Uniunea Europeană nu este mulţumită de menţinerea vizelor, precizând că această poziţie a fost transmisă premierului Stephen Harper.

"Avem asigurări că Guvernul canadian lucrează la această problemă", afirmă Marie-Anne Coninsx.

"Aceasta este o problemă care nu are legătură directă cu Acordul de liber-schimb, dar restricţiile vor trebui eliminate", a adăugat Coninsx.

Întrebată explicit dacă Guvernul Canadei ar trebui să elimine vizele de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari, Marie-Anne Coninsz a răspuns: "Da. Sperăm că problema va fi soluţionată într-un mod constructiv şi concertat".

Remi Lariviere, un oficial din cadrul Departamentului canadian pentru Imigraţie şi Cetăţenie, a confirmat că Guvernul federal canadian lucrează la un proiect pentru eliminarea vizelor în cazul tuturor statelor membre UE.

Premierul Canadei, Stephen Harper, s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cu preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a celebra finalizarea negocierilor în vederea semnării Acordului de liber-schimb. Însă, potrivit unor diplomaţi, există temeri că România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic şi Comercial (CETA), denumirea oficială a Acordului de liber-schimb UE-Canada. "Încă există o problemă legată de români şi bulgari. Canada solicită vize pentru ei, o situaţie care îi nemulţumeşte foarte mult", a afirmat un diplomat occidental implicat în negocieri, preferând să păstreze anonimatul. "Există preocupare că ar putea apărea probleme în parlamentele celor două ţări. Nu este clar în totalitate dacă Acordul va trebui ratificat în parlamentele naţionale din statele UE sau în Parlamentul European", a explicat diplomatul citat.

Canada a decis menţinerea vizelor pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Cehia pentru a bloca eventuale solicitări ilegale de azil. Vizele pentru cetăţenii cehi au fost eliminate anul trecut, dar ministrul canadian al Imigraţiei şi Cetăţeniei, Chris Alexander, a declarat că vizele destinate românilor şi bulgarilor sunt menţinute din cauza preocupărilor privind traficul de persoane şi infracţionalitatea organizată.

Semnarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, programată vinerea trecută la Ottawa, a fost amânată deoarece Germania solicită eliminarea unei clauze controversate privind o formă de protecţie a investitorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici