Ambasadorul SUA la Moscova a calificat Rusia drept o ţară de "sălbatici"

Ambasadorul american Michael McFaul a calificat Rusia drept o ţară de "sălbatici", în cursul unui schimb vehement de replici cu jurnalişti de la postul NTV pe care i-a acuzat că îl hărţuiesc şi îi interceptează telefonul, un incident pentru care şi-a cerut scuze vineri.

484 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA la Moscova a calificat Rusia drept o ţară de "sălbatici"

Ambasadorul SUA la Moscova a calificat Rusia drept o ţară de "sălbatici" (Imagini: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce mergea joi seara la o întâlnire cu Lev Ponomarev, un activist în domeniul drepturilor omului, McFaul s-a trezit în faţa unei echipe de la acest post de televiziune care l-a abordat pe stradă, întrebându-l ce caută acolo.

Acest post de televiziune, deţinut de gigantul public în domeniul gazelor Gazprom, a difuzat în ultimele luni mai multe emisiuni destinate discreditării opoziţiei ruse, pe care o acuză că face jocul Statelor Unite, prezentând imagini cu opozanţi care merg la Ambasada Statelor Unite.

În faţa întrebărilor insistente ale jurnaliştilor postului, ambasadorul, autorul conceptului de "relansare" a relaţiilor ruso-americane pus în practică de Guvernul preşedintelui Barack Obama, a sfârşit prin a-i acuza pe jurnaliştii de la NTV că îl hărţuiesc şi că au acces la informaţii confidenţiale.

"Sunteţi mereu la mine acasă. Este interesant. Vouă nu vă este ruşine să faceţi acest lucru? Este o ofensă la adresa ţării voastre atunci când faceţi acest lucru, înţelegeţi?", a declarat el în rusă, potrivit imaginilor difuzate de NTV.

"Ca şi cum... Este o ţară de sălbatici. Nu este normal. (...) Aşa ceva nu se întâmplă la noi (în Statele Unite), în Anglia, în Germania, în China, (ci se întâmplă) doar aici şi numai cu voi", a adăugat el.

"Cum aţi putut şti despre această întâlnire, dacă nu este secret?", i-a întrebat el pe jurnalişti. "Nu puteţi răspunde", a adăugat ambasadorul american, în timp ce jurnaliştii NTV afirmau că utilizează surse "publice".

"Este împotriva Convenţiei de la Geneva (o aparentă confuzie cu Convenţia de la Viena asupra relaţiilor diplomatice - n.red.), în cazul în care primiţi informaţii de pe telefonul meu Blackberry", a adăugat ambasadorul Statelor Unite.

Acest dispozitiv criptat este considerat inviolabil, mai puţin în cazul unor servicii de interceptare foarte specializate.

"Oriunde merg, NTV este acolo. Mă întreb cine le dă programul meu", a comentat reprezentantul Washingtonului la Moscova joi seara pe contul său de Twitter, fără să elaboreze în direcţia acestei piste.

"Respect dreptul presei de a merge peste tot şi de a pune orice întrebare. Dar oare au dreptul să îmi citească e-mail-urile şi să îmi asculte telefonul?", a continuat McFaul.

Cu toate acestea, vineri el şi-a cerut scuze pentru acest incident. "M-am uitat pe NTV. M-am exprimat greşit, într-o rusă incorectă. Nu am vrut să spun "ţară de sălbatici". Am vrut să spun că acţiunile NTV sunt "sălbatice". Respect enorm de mult Rusia", a scris el pe Twitter.

Într-o reacţie la aceste acuzaţii, NTV a declarat pe site-ul său că dispune "de o largă reţea de informatori".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici