Amnesty International cere interzicerea prin lege a evacuărilor forţate ale romilor în Franţa

Guvernul francez nu a reuşit să întrerupă cercul vicios al evacuărilor forţate ale romilor, care au atins în prezent un nivel-record, afirmă Amnesty International (AI) într-un raport dat publicităţii miercuri, îndemnând la interzicerea prin lege a acestei practici.

166 afișări
Imaginea articolului Amnesty International cere interzicerea prin lege a evacuărilor forţate ale romilor în Franţa

Amnesty International cere interzicerea prin lege a evacuărilor forţate ale romilor în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 10.000 de romi au fost evacuaţi din aşezări improvizate în prima jumătate a lui 2013, se arată în acest comunicat postat pe site-ul ONG-ului.

"Franţa nu are prevederi în vederea unei protecţii eficiente împotriva evacuărilor forţate", denunţă John Dalhuisen, directorul Programelor pentru Europa şi Asia centrală, citat în comunicat. El subliniază că, "în cele mai multe cazuri, acestea (evacuările) sunt efectuate într-o atmosferă ostilă, fără să fie propuse locuinţe alternative", adăugând că "romii sunt condamnaţi la o viaţă de insecuritate constantă şi sunt obligaţi să rătăcească de la o tabără la alta".

"Evacuările forţate trebuie să fie interzise prin lege", îndeamnă directorul AI.

În Franţa trăiesc aproximativ 20.000 de romi, care au imigrat în cea mai mare parte din România, Bulgaria şi fosta Iugoslavie, apreciază AI în comunicat, adăugând că aceştia "fug de sărăcia cronică şi discriminarea la care sunt supuşi în ţările lor".

ONG-ul aminteşte promisiunea pe care preşedintele francez Francois Hollande a făcut-o după ce a ajuns la putere în 2012, şi anume de a schimba "tonul şi politica" privind romii, dar observând că "pe teren s-au schimbat puţine" de atunci şi până în prezent.

De asemenea, în august 2012, Guvernul francez a emis un ghid care cuprinde paşii de urmat înainte şi în timpul evacuărilor şi a creat o Comisie interministerială de coordonare a politicilor în domeniu, mai aminteşte organizaţia.

Aceste "noi măsuri nu vizează oprirea evacuărilor şi nu respectă standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului", denunţă John Dalhuisen, citat în comunicat. "Ghidurile sunt discreţionare şi sunt aplicate în mod inconsecvent", reproşează el, adăugând că respectiva "Comisie interministerială nu are greutate politică". "În pofida bunelor intenţii, eforturile sale sunt subminate continuu de tendinţa de ansamblu de evacuare cu orice preţ", afirmă el.

Potrivit AI, evacuările forţate continuă într-un "ritm alarmant" în Franţa. Un sfert dintre romi trăiesc în regiunile Lille şi Lyon, se arată în comunicat, care precizează că raportul "Condamnaţi la a rătăci: evacuări forţate ale romilor în Franţa" evaluează situaţia după un an de la publicarea ghidurilor interministeriale.

La începutul acestei veri, o delegaţie AI a vizitat cea mai mare tabără de romi din Lille, în care trăiau aproximativ 800 de romi. Până la 18 septembrie, toţi au fost evacuaţi, iar autorităţile locale au promis locuinţe alternative pentru mai puţin de 12 familii, dintre care numai trei le-au primit, se arată în document. "Vasta majoritate a romilor evacuaţi s-au mutat în aşezări improvizate în municipalităţile vecine", se precizează în comunicat.

AI citează cazul Adelei, în vârstă de 26 de ani, mamă a patru copii, care a fost evacuată cu forţa de 15 ori în cei zece ani de când trăieşte în Franţa. "Dacă nu există locuinţe alternative, dacă ei nu pot face nimic să ne ajute, atunci de ce nu ne lasă să stăm aici? Nu avem unde să mergem altundeva, nu putem să dormim pe străzi ca persoanele fără adăpost", le-a spus ea delegaţilor AI, citată în comunicat.

Amnesty International îndeamnă la amendarea ghidurilor interministeriale în vederea unei consultări adecvate, îndeamnă la o informare adecvată a comunităţilor de romi cu privire la evacuări, într-o perioadă rezonabilă, la acordarea de locuinţe alternative pentru ca aceştia să nu fie transformaţi în persoane fără adăpost şi la interzicerea evacuării prin lege.

"Romii continuă să fie scoşi afară din locuinţele lor fără să fie consultaţi şi informaţi în mod adecvat. Deseori nu au altă opţiune decât să caute să se adăpostească în aşezări improvizate în altă parte", conchide Dalhuisen, care îndeamnă "Guvernul francez să îşi respectă angajamentele internaţionale şi să implementeze măsuri de protecţie eficiente împotriva practicii evacuărilor forţate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici