Ana Botella a devenit prima femeie aleasă în funcţia de primar al Madridului

Soţia fostului premier spaniol Jose Maria Aznar, Ana Botella, a devenit marţi prima femeie aleasă în funcţia de primar al Madridului, cu misiunea, în plină criză, de a reduce datoria enormă a capitalei spaniole, de peste şase miliarde de euro.

163 afișări
Imaginea articolului Ana Botella a devenit prima femeie aleasă în funcţia de primar al Madridului

Ana Botella a devenit prima femeie aleasă în funcţia de primar al Madridului (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ana Botella, 58 de ani, fosta preşedintă a Direcţiei de Mediu a oraşului Madrid încă din 2007 şi numărul doi pe lista Partidului Popular (PP) la ultimele alegeri locale, a fost aleasă cu o majoritate absolută, având 31 de voturi din partea partidului ei.

Ea îl înlocuiesşte pe Alberto Ruiz-Gallardon care a demisionat din această funcţie pe care o ocupa din 2003, după ce a fost numit ministru de Justiţie de noul premier spaniol, Mariano Rajoy.

Urmând politica disciplinei bugetare a lui Mariano Rajoy, noul edil s-a angajat să reducă deficitul şi datoria oraşului Madrid, alimentată de o politică intensă de infrastructură care a schimbat imaginea capitalei.

"Am obţinut deja un important control bugetar şi o reducere notabilă a datoriei. La sfârşitul acestui an fiscal, datoria va ajunge până la valoarea de 6,337 miliarde de euro", faţă de şapte miliarde înregistrată la sfârşitul anului 2010, a declarat Ana Botella în timpul discursului ţinut la investirea sa, în prezenţa a şase miniştri.

"Pe acest drum, al disciplinei bugetare, vom încerca să atingem un echilibru între încasări şi cheltuieli la sfârşitul următorului an fiscal", a declarat Botella adăugând că "vom reduce cu încă 3,112 miliarde de euro ponderea datoriei municipalităţii până în 2016".

Căsătorită cu Jose Maria Aznar în 1977, cu care are trei copii, ea l-a urmat pe acesta la Moncloa, reşedinţa oficială a premierului spaniol, între anii 1996-2004.

Angajată a Primăriei madrilene din 2003, a ieşit în evidenţă în urma unor declaraţii devenite celebre în Spania. "Căsătoriile între homosexuali nu vor fi niciodată egale cu cele între heterosexuali, la fel cum două mere dau naştere unui alt măr dar un măr şi o pară nu vor da naştere unui măr", a declarat Botella în 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici