ANALIZĂ: Iranul marchează 34 de ani de la criza ostaticilor, cu sloganul "Moarte Americii"

Puterea iraniană marchează luni 34 de ani de la luarea de ostatici la ambasada americană de la Teheran, rămânând fidelă sloganului "Moarte Americii", în pofida unui contact istoric între preşedinţii iranian Hassan Rohani şi american Barack Obama.

920 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Iranul marchează 34 de ani de la criza ostaticilor, cu sloganul "Moarte Americii"

ANALIZĂ: Iranul marchează 34 de ani de la criza ostaticilor, cu sloganul "Moarte Americii" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 200 de parlamentari (din 290) au confirmat, într-un comunicat, că vor participa la manifestaţia anuală organizată în faţa incintei reprezentanţei şi că vor "scanda «Moarte Americii»".

"Sloganul «Moarte Americii» este simbolul rezistenţei şi hotărârii naţiunii iraniene în faţa dominaţiei Statelor Unite, care sunt o naţiune opresivă şi nedemnă de încredere", au subliniat sâmbătă Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului, în contextul în care oportunitatea folosirii în continuare a sloganului face obiectul unor dezbateri în ultimele săptămâni.

"Marg bar Amrika" se scandează de obicei în cadrul ceremoniilor oficiale, dar mai ales la aniversarea crizei ostaticilor din 1979.

În urmă cu 34 de ani, o mulţime de studenţi islamişti lua cu asalt Ambasada Statelor Unite şi reţinea ostatici 52 de diplomaţi, timp de 444 de zile, denunţând spitalizarea fostului şah în Statele Unite şi cerând să fie adus în Iran. Cazul a provocat întreruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Vineri, la rugăciunea colectivă, ayatollahul conservator Ahmad Khatami a pledat în favoarea menţinerii sloganului "Moarte americii".

Potrivit unor grupuri de conservatori, sărbătoarea de luni va fi mai importantă decât în anii precedenţi, ca o reacţie faţă de gesturile de apropiere faţă de Occident ale lui Rohani, un moderat, de când a fost ales preşedinte, în iunie.

În septembrie, cu ocazia Adunării Generale a ONU la New York, preşedintele iranian l-a sunat pe Barack Obama, un contact fără precedent la acest nivel între cele două ţări de la Revoluţia islamică din 1979.

Acest gest a fost criticat de anumiţi reprezentanţi ai conservatorilor iranieni, dar şi de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care a calificat ca "nepotrivite" anumite acţiuni ale lui Rohani la New York.

Diverse organe şi instituţii, în special Statul Major al forţelor armate şi corpul miliţiilor islamiste Basij au îndemnat la o participare masivă la manifestaţie, care se desfăşoară anual în faţa "cuibului spionilor", cum este numită fosta ambasadă. Situată în centrul Teheranului, ea a fost predată Gardienilor Revoluţiei, care o utilizează ca centru cultural.

- Între relaxare şi fermitate

"În cadrul politicii de relaxare cu Occidentul şi Statele Unite a Guvernului (...) ne puteam aştepta ca anul acesta să nu se organizeze manifestaţia cu ocazia lui 13 Aban", care corespunde datei de 4 noiembrie, a declarat Sadegh Zibakalam, un analist universitar apropiat moderaţilor.

"Sper ca niciun membru al Guvernului să nu participe la aceste manifestaţii", a declarat el. "Ştiu că nu o vor face", a adăugat Zibakalam.

Atitudinea de adoptat faţă de Statele Unite, considerate inamicul numărul unu al Republicii islamice, provoacă critici în cadrul societăţii şi puterii iraniene.

Săptămâna trecută, postere uriaşe antiamericane, care puneau la îndoială sinceritatea Statelor Unite în negocierile în domeniul nuclear cu Iranul, au fost retrase de pe panouri publicitare din Teheran.

Această decizie a fost criticată de către mediile conservatoare, chiar dacă nu toate afişele au fost retrase, iar altele identice au apărut în mai multe oraşe din provincie, în special la Machhad (nord-est).

Pe unul dintre afişe apar doi negociatori, unul iranian, celălalt american, aşezaţi faţă în faţă. Americanul poartă sacou şi cravată, dar sub masă ascunde pantaloni militari, bocanci militari şi o puşcă, semnalând un dublu limbaj.

"Nu trebuie să avem încredere într-un inamic care ne zâmbeşte. Americanii ne zâmbesc şi ne spun că vor să negocieze, dar, în acelaşi timp, spun că sunt pe masă toate opţiunile", a declarat duminică ayatollahul Ali Khamenei.

Denunţând "dubla faţă" a statelor din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania), care încearcă să stopeze programul nuclear al Teheranului, suspectat că ascunde scopuri militare, liderul suprem le-a cerut reprezentanţilor diplomaţiei iraniene să se ferească de "zâmbetul înşelător al inamicului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici