Anchetă în Italia privind nava cu imigranţi, fără echipaj, al cărei ultim proprietar era din România

Nava-cargo care transporta sute de imigranţi sirieni a ajuns în apele teritoriale ale Italiei fără echipaj, fiind pe modul "pilot automat", iar autorităţile italiene încearcă să afle cui aparţine cargobotul al cărui ultim proprietar cunoscut este o firmă din România.

421 afișări
Imaginea articolului Anchetă în Italia privind nava cu imigranţi, fără echipaj, al cărei ultim proprietar era din România

Anchetă în Italia privind nava cu imigranţi, fără echipaj, al cărei ultim proprietar era din România

Nava-cargo BlueSkyM, sub pavilion moldovean, a sosit miercuri dimineaţă în portul italian Gallipoli. La bordul navei de 2.200 de tone erau peste 900 de imigranţi, cei mai mulţi sirieni. Patru imigranţi au fost găsiţi morţi la bordul cargobotului.

Potrivit ziarului Corriere della Sera, Paza de Coastă italiană nu a găsit la bord niciun membru al echipajului. Nava era în modul "pilot automat" şi se deplasa cu viteza constantă de 6 noduri (10 km/h). Unul dintre imigranţi a semnalat marţi dimineaţă prezenţa unor persoane înarmate la bordul cargobotului. Paza de Coastă elenă a intervenit lent, dând asigurări că nu sunt probleme, după care o persoană care s-a prezentat a fi comandantul navei a explicat că situaţia este sub control. Cu toate acestea, nava nu a menţinut cursul declarat - spre portul croat Rijeka -, schimbând direcţia spre sudul Italiei, unde a fost interceptată de Paza de Coastă locală.

Este prima dată când o navă atât de mare ajunge într-un stat membru al Uniunii Europene având la bord sute de imigranţi extracomunitari, neavând echipaj şi fără a se cunoaşte proprietarul.

Potrivit presei italiene, fiecare dintre cei circa 900 de imigranţi a plătit câte 5.500 de dolari (4.500 de euro) pentru a ajunge din Orientul Mijlociu în spaţiul Uniunii Europene. Un cetăţean moldovean aflat la bordul navei a fost arestat în Italia sub acuzaţia de transport ilegal de imigranţi.

Conform site-ului MarineTraffic.com, ultima înregistrare oficială a parcursului navei Blue Sky M este în portul turc Korfez (pe 14 decembrie). Cargobotul sosise acolo de la Istanbul (unde fusese pe 10 decembrie). Anterior, nava s-a aflat în portul bulgar Varna (din 16 noiembrie până pe 8 decembrie).

Ultimul proprietar cunoscut al navei este un armator român. "Vasul a fost al unei firme din Constanţa până acum două săptămâni. Atunci a fost vândut unui sirian, din Siria. Nu mai are nicio legătură cu România", a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Autorităţile italiene încă nu au reuşit să afle numele cetăţeanului sirian care ar fi cumpărat cargobotul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici