ANALIZĂ AP: Ce implică al treilea plan de salvare a Greciei şi de ce este important

Grecia a convenit împreună cu creditorii săi asupra termenilor generali ai unui nou plan de salvare a ţării de la faliment, marţi, iar câteva detalii rămân de clarificat înainte de aprobarea textului, relatează AP în pagina electronică, prezentând implicaţiile şi importanţa programului.

1214 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ AP: Ce implică al treilea plan de salvare a Greciei şi de ce este important

AP: Ce implică al treilea plan de salvare a Greciei şi de ce este important (Foto: Hepta / Mediafax Foto)

În cazul în care va fi aprobat, este vorba despre cel de-al treilea plan de salvare - din ultimii cinci ani - a unei ţări care luptă să-şi vindece economia şi să-şi plătească uriaşa datorie publică.

- În ce constă acordul?

Acordul presupune un pachet de împrumuturi, pe o perioadă de trei ani, în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-şi rambursa datoriile şi a evita un default care ar scoate-o în afara zonei euro, a cărei membră este, alături de alte 18 state membre ale Uniunii Europene (UE). În schimb, Atena se angajează să implementeze o serie de măsuri bugetare, inclusiv tăierea unor cheltuieli, aşa cum a fost nevoită să procedeze şi pentru a obţine cele două împrumuturi anterioare.

- Care sunt termenii generali?

Detaliile nu au fost prezentate în mod oficial, însă potrivit unor versiuni dezvăluite şi unor surse guvernamentale prevederile sunt în continuare dureroase pentru greci.

Acordul prevede reforme care includ:

- creşterea impozitelor aplicate companiilor, persoanelor fizice şi pe proprietate, inclusiv exigenţa ca impozitul pe venitul aferent anului viitor să fie plătit în avans şi integral.

- refomarea şi tăierea pensiilor şi eliminarea progresivă a pensionării anticipate

- reducerea unor înlesniri fiscale acordate agricutorilor

- reducerea preţurilor medicaţiei

- reformarea sistemului bunăstării

- tăierea unor cheltuieli militare, inclusiv prin reducerea numărului de personal

- vânzarea unor bunuri ale statului

Potrivit Guvernului, acordul prevede atingerea unor excedente bugetare mai mici decât cele avute în vedere iniţial, ceea ce ar conduce valoarea per ansamblu a tăierilor pe care este necesar să le efectueze.

- De ce are nevoie Grecia de acord?

În pofida faptului că, începând din 2010, Atena a primit prin cele două planuri anterioare aproximativ 240 de miliarde de euro, economia elenă şi finanţele publice se confruntă cu o situaţie disperată. Datoria publică a ajuns la aproximativ 320 de miliarde de euro, reprezentând 180% din producţia economică. Acest lucru îi face pe investitori circumspecţi în a împrumuta Grecia pe pieţele obligaţiunilor, astfel încât ţara nu are altă opţiune decât să ceară împrumuturi de la state europene şi FMI.

Unii critici argumentează că tăierile solicitate de creditori în schimbul celor două planuri de salvare anterioare au exacerbat problemele cu care se confruntă economia elenă, care şi-a pierdut un sfert din valoare. Actualul premier Alexis Tsipras a ajuns la putere în ianuarie, după ce a promis că va anula aceste tăieri. Însă încercările sale de a-i sfida pe creditori au eşuat după luni de atitudine sarcastică. Guvernul a închis băncile din ţară şi a limitat transferurile şi retragerile de numerar pentru a opri o mişcare de panică. Criza a condus economia înapoi în recesiune.

- De ce este acordul important pentru Grecia şi restul lumii?

Fără o susţinere financiară, Grecia ar intra în faliment şi, probabil, ar ieşi din zona euro (Grexit). Acest lucru ar fi extrem de dureros din punct de vedere economic pentru această ţară şi ar putea destabiliza restul zonei euro.

Deşi numeroşi economişti afirmă că zona euro ar rezista turbulenţelor pe termen scurt de pe piaţă provocate de ieşirea Greciei din zona euro, mulţi avertizează că aceasta ar avea de suferit pe termen mai lung. Un Grexit ar putea, de exemplu, să-i determine pe investitori să creadă că şi altă ţară ar putea să iasă din zona euro în cazul în care s-ar confrunta cu probleme financiare. O zonă euro destabilizată ar slăbi economia mondială, întrucât este un partener comercial-cheie al Statelor Unite şi Asiei şi se află în centrul sistemului financiar mondial.

- Ce se întâmplă odată ce noul acord este finalizat?

Textul acordului este necesar să fie aprobat de către Parlamentul grec. Deşi Tsipras se confruntă cu o disidenţă în interiorul partidului său, Syriza (extremă stânga), opoziţia proeuropeană este aproape sigur că va vota pentru acord, ceea ce înseamnă că textul va fi adoptat în Parlament.

Este necesar ca acordul să fie aprobat, de asemenea, de celelalte state din zona euro. El va fi adoptat mai întâi de către miniştrii Finanţelor din zona euro, care urmează să se întâlnească vineri pentru a discuta în acest sens. Unele state urmează să ratifice acordul în Parlamentele lor, inclusiv Germania, care a fost cel mai imortant contributor la precedentele două planuri de salvare ale Greciei şi, totodată, cel mai dur critic al Atenei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici