Aproximativ zece instituţii financiare din SUA, vizate de aceiaşi hackeri care au atacat JPMorgan

Aproximativ zece instituţii financiare cu sediul în Statele Unite, inclusiv banca Citigroup, au fost vizate de aceiaşi hackeri care au pătruns în sistemul informatic al JPMorgan Chase şi au furat datele a milioane de clienţi, au declarat miercuri surse apropiate dosarului pentru AFP.

202 afișări
Imaginea articolului Aproximativ zece instituţii financiare din SUA, vizate de aceiaşi hackeri care au atacat JPMorgan

Aproximativ zece instituţii financiare din SUA, vizate de aceiaşi hackeri care au atacat JPMorgan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

JPMorgan, prima bancă americană ca active, a dezvăluit joi că 76 de milioane de gospodării şi şapte milioane de IMM-ui au fost atinse de un atac cibernetic care a avut loc la sfârşitul lui august. Potrivit presei, nivelul de sofisticare al atacului sugerează că acesta a fost susţinut de către un guvern şi că nu este exclusă o implicare a Rusiei.

Hackerii instituţiilor financiare, a căror origine nu este stabilită, pentru moment, au încercat în diverse rânduri, anul acesta, să pătrundă în sistemele informatice ale marilor bănci şi instituţii regionale, dar fără prea mare succes, au precizat aceste surse.

A treia bancă americană ca active, Citigroup a fost vizată de către hackeri, potrivit unei surse interne.

Au fost vizate, de asemenea, banca regională Regions Financial Corps, societatea de servicii informatice pentru întreprinderi ADP sau firma de brokeraj online E-Trade.

Potrivit unor surse apropiate acestor instituţii vizate şi anchetei în curs, hackerii nu au putut, totuşi, să penetreze sistemele acestor instituţii şi nu au putut, ca atare, să ajungă la informaţii sau date personale ale clienţilor lor.

"Grupul de hackeri nu a pătruns în sistemul nostru", a dat asigurări, pentru AFP, o sursă internă de la Citigroup.

La Regions Financial, "activităţi neobişnuite" au fost constatate, dar "nu există probe care să sugereze un furt de date ale clienţilor", a precizat pentru AFP o sursă apropiată instituţiei.

"În pofida faptului că reprezentanţii noştri cu securitatea au notat existenţa unei activităţi a unor infractori care au atacat recent JPMorgan Chase, nu am înregistrat probleme asociate" actei activităţi, a anunţat într-un e-mail trimis AFP Hilary Donnell, o purtătoare de cuvânt ADP.

Diverse instituţii au fost contactate de către poliţia federală (FBI), care a deschis o anchetă la sfârşitul lui august, după dezvăluirea atacului cibernetic asupra JPMorgan Chase.

Rusia, a cărei implicare a fost sugerată de presa americană, este vizată în prezent de sancţiuni economice impuse de ţări occidentale, din cauza crizei din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici