Arabia Saudită ar deţine rachete balistice îndreptate spre Iran şi Israel

Arabia Saudită ar deţine rachete balistice orientate în direcţia Iranului şi Israelului, instalate într-o bază secretă în deşert, a declarat joi un grup de consultanţă specializat în domeniul apărării, IHS Jane Intelligence.

919 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită ar deţine rachete balistice îndreptate spre Iran şi Israel

Arabia Saudită ar deţine rachete balistice îndreptate spre Iran şi Israel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Imagini prin satelit surprind rampe de lansare de rachete orientate către potenţiale ţinte iraniene, iar altele spre posibile amplasamente din Israel, afirmă IHS Jane Intelligence Review într-un studiu.

Dacă aceste informaţii se vor confirma, această bază instalată în centrul deşertului saudit va fi a treia de acest tip identificată în Arabia Saudită.

"Studiul nostru arată că această bază este parţial sau total operaţională, cu rampe de lansare de rachete îndreptate spre Israel şi Iran", a declarat Robert Munks, redactorul-şef adjunct al grupului.

Această bază ar putea, de asemenea, să funcţioneze ca centru de antrenament şi stocare, porivit aceleiaşi surse.

"Nu putem să fim siguri că rachetele sunt îndreptate în mod specific spre Tel Aviv sau Teheran, dar dacă ar fi trase ne-am aştepta să vizeze oraşe mari", a adăugat Munks.

"Nu vrem să tragem prea multe concluzii asupra strategiei saudite, dar, în mod clar, Arabia Saudită nu întreţine relaţii bune cu Iranul şi Israelul", a spus el.

Arabia Saudită, cu o populaţie musulmană sunnită, şi-a exprimat în mai multe rânduri temerile faţă de ambiţiile nucleare ale Iranului, cu o populaţie majoritar şiită. Regatul a denunţat, totodată, capacitatea nucleară a Israelului.

Potrivit lui Robert Munks, o bază de lansare de rachete ca aceasta ar putea să îi fie utilă Arabiei Saudite, în cazul în care hotărăşte să se doteze cu arme nucleare, aşa cum a sugerat în 2011 fostul şef al serviciilor secrete, prinţul Turki al-Faisal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici