ARSENALUL CHIMIC din Siria a fost plasat sub sigiliu

Inspectorii organizaţiei însărcinate cu distrugerea arsenalului chimic sirian au plasat cele peste 1.000 de tone de agenţi chimici şi arme chimice siriene sub sigilii "inviolabile", a anunţar organizaţia joi.

278 afișări
Imaginea articolului ARSENALUL CHIMIC din Siria a fost plasat sub sigiliu

ARSENALUL CHIMIC din Siria a fost plasat sub sigiliu (Imagine: mediafax Foto/AFP)

"Toate stocurile de agenţi chimici şi de arme chimice au fost plasate sub sigiliu, sigilii imposibil de spart", a declarat pentru AFP Christian Chartier, un purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

"Este vorba despre 1.000 de tone de agenţi chimici şi de 290 de tone de arme chimice", a adăugat Chartier, subliniind că acestea au rămas "în amplasamente". "Nu ne aflăm, încă, în faza mutării", a precizat el.

Siria dispune, de asemenea, de 1.230 de unităţi de muniţie neumplute cu agenţi chimici sau arme de categoria a treia.

Consiliul Executiv OIAC, care se va reuni la 5 noiembrie, urmează să decidă foaia de parcurs în vederea distrugerii armelor şi agenţilor chimici pe baza unui document, şi anume "un plan general de distrugere", predat de Siria pe 24 octombrie.

Anterior, OIAC a anunţat că toate instalaţiile de producţie a armelor chimice din Siria au fost scoase din uz înaintea datei-limită de 1 noiembrie.

Inspectorii au vizitat 21 din cele 23 de amplasamente declarate de Siria, şi anume 39 din cele 41 de instalaţii aflate pe aceste amplasamente, restul de două amplasamente fiind evitate "din motive de securitate".

Dintre aceste instalaţii, 18 sunt destinate producerii, 12 stocării, opt sunt instalaţii mobile destinate asamblării, iar trei sunt descrise în general ca "instalaţii care au legătură cu arme chimice", potrivit unui raport al directorului general OIAC adresat Consiliului Executiv, datat la 25 octombrie, după care AFP a obţinut o copie.

"Însă Siria a subliniat că aceste amplasamente au fost abandonate, elementele din cadrul programului de înarmare chimică pe care le-au adăpostit fiind transferate în alte amplasamente care au fost inspectate efectiv", a oferit OIAC asigurări într-un comunicat.

OIAC, care a primit Premiul Nobel pentru Pace la începutul lui octombrie, este însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, în urma unei rezoluţii istorice a ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici