ATAC ARMAT în SUA: Cel puţin 14 persoane au murit. Cei doi autori ai masacrului din California, ucişi de poliţie, erau soţ şi soţie - VIDEO

Poliţia americană a ucis doi atacatori, un bărbat şi o femeie, care au omorât 14 persoane şi au rănit alte 17 după ce au deschis focul miercuri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în California, relatează Associated Press în pagina online.

35293 afișări
Imaginea articolului ATAC ARMAT în SUA: Cel puţin 14 persoane au murit. Cei doi autori ai masacrului din California, ucişi de poliţie, erau soţ şi soţie - VIDEO

ATAC ARMAT în SUA: Cel puţin 14 persoane au murit. Atacatorii au fost ucişi de poliţie/ Inspector în Departamentul de Sănătate din San Bernardino, suspect (Imagine: Independent)

Bărbatul şi femeia ucişi într-un schimb de focuri cu forţele de securitate erau soţ şi soţie, iar poliţia americană consideră că aceştia au fost singurii atacatori.

Cei doi atacatori au deschis focul în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane şi rănind grav alte 17, într-un atac de precizie, "ca şi cum ar fi fost într-o misiune", au afirmat autorităţile.

Atacatorii au invadat Centrul Regional Inland şi au deschis focul aproape de ora prânzului, într-o zonă de conferinţe pe care Departamentul de Sănătate Publică din comitatul San Bernardino o închiriase pentru un banchet al angajaţilor, a declarat Marybeth Feild, preşedintele centrului nonprofit.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei Vicki Cervantes a declarat că, potrivit martorilor, au fost văzuţi între unul şi trei atacatori. "Au venit pregătiţi să facă ce au făcut, ca şi cum erau într-o misiune", a adăugat ea.

După izbucnirea focurilor de armă în clădirea cu trei etaje, mai multe persoane s-au încuiat în birouri, aşteptând să fie salvate de poliţie. Unele au trimis mesaje familiilor sau au sunat şi le-au spus în şoaptă ce se întâmplă.

Zece dintre răniţi erau spitalizaţi în stare critică, iar trei erau în stare gravă, a declarat comandantul Departamentului de pompieri, Tom Hannemann.

Pe parcursul căutării suspecţilor, magazinele, birourile şi şcolile din oraş au fost închise, iar drumurile au fost blocate.

După mai multe ore în care i-a urmărit pe atacatori, poliţia a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar un bărbat şi o femeie cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă au fost ucişi, a anunţat comandantul poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan.

O a treia persoană care a fost văzută fugind în apropierea locului confruntării a fost reţinută, dar Burguan a precizat că nu este clar dacă avea vreo legătură cu atacul.

Cine sunt atacatorii

 Jarrod Burguan a identificat-o pe femeie drept Tashfeen Malik, în vârstă de 27 de ani. Bărbatul fusese identificat anterior drept Syed Farook, în vârstă de 28 de ani. Rudele celor doi au afirmat că aceştia erau căsătoriţi.

Farook era specialist pe probleme de mediu în cadrul Departamentului de Sănătate al comitatului San Bernardino, care lucra uneori la Centrul Regional Inland, vizat de atac.

Burguan a declarat presei că Farook a plecat furios, brusc, de la banchetul angajaţilor din Departamentul de Sănătate Publică, desfăşurat la centrul de servicii sociale, după care s-a întors cu Malik.

Hussam Ayloush, director executiv al Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice, a afirmat că cei doi şi-au lăsat copilul cu familia miercuri dimineaţă şi nu s-au mai întors.

Poliţia nu a elucidat motivele masacrului, dar David Bowdich, asistent al directorului Biroului FBI din Los Angeles, a declarat că sunt investigate mai multe posibilităţi, inclusiv violenţă la locul de muncă şi terorism.

Atacul pare să fi fost un "complot organizat", iar informaţiile preliminare arată că este ceva "personal şi par să sugereze elemente de răzbunare şi retorsiune", a declarat Erroll G. Southers, director de studii privind extremismul violent la Universitatea Californiei de Sud şi fost agent FBI.

"Este cineva care cunoştea clădirea, ştia exact în ce cameră să meargă. Ştia exact pe unde să evadeze", a precizat Southers.

Centrul de servicii sociale este compus din două clădiri mari şi este nevoie de o insignă pentru a putea intra, a declarat Sheela Stark, membru al consiliului director al Inland Regional Center. Totuşi, sala de conferinţe unde au loc evenimente publice - inclusiv banchetul de miercuri - este de obicei lăsată deschisă atunci când sunt aşteptaţi vizitatori.

Acesta este cel mai grav atac armat din SUA după cel de la şcoala Sandy Hook din Newtown, Connecticut, din urmă cu trei ani, care s-a soldat cu moartea a 26 de copii şi adulţi.

Obama: Asistăm la o serie "periculoasă" de atacuri armate cu victime multiple

Preşedintele Barack Obama a condamnat vehement atacul armat din California, avertizând că în Statele Unite se remarcă o tendinţă "periculoasă" de continuare a "violenţelor cu victime multiple" şi cerând din nou modificarea legislaţiei armelor de foc.

"Congresul trebuie să ia măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc", a declarat Obama după atacul armat din orăşelul californian San Bernardino.

"Ceea ce ştim sigur este că în Statele Unite continuă o tendinţă periculoasă a violenţelor cu victime multiple", a afirmat liderul de la Casa Albă, potrivit CBS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici