Atac cibernetic la Comisia Europeană

Comisia Europeană a fost victima unui atac cibernetic "serios" miercuri, cu o zi înaintea unui summit la Bruxelles al şefilor de stat şi de Guvern din UE, au anunţat doi dintre purtătorii săi de cuvânt.

53 afișări
Imaginea articolului Atac cibernetic la Comisia Europeană

Atac cibernetic la Comisia Europeană (Imagine: Mediafax Foto)

"Tot personalul a fost avertizat în această dimineaţă" că "accesul la e-mailuri din exterior nu mai este operaţional" şi că "mai multe pagini erau inaccesibile" pe site-uri de Internet ale Comisiei, a explicat un purtător de cuvânt.

El a precizat că atacul a afectat de asemenea serviciile Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care depind în continuare de sistemul informatic al Comisiei.

Un alt purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat un "atac serios" prin intermediul unui virus informatic, la care lucrează serviciile de securitate ale UE.

Dar, potrivit acestuia, a fost vorba despre un atac clasic care nu viza să descopere documente secrete legate de summitul de joi şi vineri, ce urmează să trateze subiecte sensibile ca operaţiunile militare din Libia, criza datoriilor din zona euro şi securitatea nucleară.

"Nu am nici o informaţie care să lege atacul de summit", a dat asigurări acest purtător de cuvânt, amintind că CE suferă atacuri şi în afara reuniunilor liderilor europeni.

"Se întâmplă destul de des", a mai declarat primul purtător de cuvânt. "A mai fost unul în aceeaşi săptămână cu cel împotriva Ministerului francez de Finanţe, dar nu de aceeaşi amploare ca astăzi", a adăugat el.

Ministerul francez de Finanţe a recunoscut la începutul lunii că a fost victima unui vast atac care a vizat dosare ultrasensibile ale preşedinţiei G20 şi că a fost nevoit să debranşeze 10.000 de calculatoare.

Liderii europeni se reunesc joi şi vineri într-un context destul de tensionat. Aproximativ 20.000 de manifestanţi ar urma să vină joi la locul reuniunii, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate luate în numeroase state ale Uniunii Europene pentru a reduce datoriile publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici