Atac împotriva euro şi polemică pe tema lui Hitler, la Parlamentul European

Liderul extremei-drepte franceze, eurodeputatul Marine Le Pen, şi preşedintele partidului austriac FPOe, Heinz-Christian Strache, au lansat miercuri, la Strasbourg, un atac violent la adresa Uniunii Europene şi a euro, având şi o polemică referitoare la Hitler.

1479 afișări
Imaginea articolului Atac împotriva euro şi polemică pe tema lui Hitler, la Parlamentul European

Eurodeputatul Marine Le Pen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană a devenit antiteza libertăţii, avem picioarele şi pumnii legate în centrul agitaţiei mondialiste", a afirmat preşedinta Frontului Naţional, în cursul unei conferinţe de presă la Parlamentul European, la care l-a invitat şi pe Strache, care prezidează din 2005 partidul lui Joerg Haider, decedat în 2008.

Cei doi oficiali de extremă-dreapta şi-au exprimat voinţa de a-şi consolida legăturile politice.

După lunga tiradă antieuropeană, cei doi lideri au răspuns întrebărilor presei, dar şi-au pierdut rapid calmul când un jurnalist austriac a întrebat-o pe Le Pen despre o polemică recentă privind atitudinea FPOe faţă de Adolf Hitler.

Era vorba despre reacţia partidului lui Strache în faţa voinţei unor localităţi austriece de a-i retrage lui Hitler calitatea de "cetăţean de onoare", care în unele localităţi dura din 1938. Doi aleşi ai FPOe s-au abţinut recent pe această temă, ceea ce a provocat o polemică în Austria.

Indignat, Strache i-a răspuns sec compatriotului său. "Sunt foarte uimit că tocmai dumneavoastră, de la radioteleviziunea publică austriacă, murdăriţi imaginea propriei ţări", a subliniat el. Pe fond, el s-a apărat spunând că Hitler, un "personaj incalificabil", nu mai este cetăţean de onoare nicăieri în Austria din 1946.

Le Pen a ironizat faptul că Hitler a fost evocat de jurnalişti abia "după a treia întrebare". Când un jurnalist a invitat-o să revină la un "ton puţin mai moderat", ea a replicat ridicând şi mai mult vocea.

"Nu avem lecţii de morală de primit în legătură cu maniera în care ne exprimăm. Dacă vrem să răspundem cu vehemenţă, mai ales când ne sunt adresate întrebări defăimătoare şi insultătoare, ei bine avem libertatea să răspundem cu vehemenţă, fie că vă place sau nu", a conchis ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici