ATAC în centrul Londrei: O persoană de naţionalitate americană a murit, iar alte cinci sunt rănite după ce au fost înjunghiate cu cuţitul. "Una din posibilităţile investigate este terorismul" - FOTO, VIDEO

O femeie de naţionalitate americană a fost ucisă şi alte cinci persoane au fost rănite într-un atac produs miercuri noaptea, în Piaţa Russell din centrul Londrei. Potrivit poliţiei locale, atacatorul, un tânăr de 19 ani, a înjunghiat victimele cu un cuţit. Forţe de ordine înarmate patrulează în capitala Marii Britanii.

29353 afișări
Imaginea articolului ATAC în centrul Londrei: O persoană de naţionalitate americană a murit, iar alte cinci sunt rănite după ce au fost înjunghiate cu cuţitul. "Una din posibilităţile investigate este terorismul" - FOTO, VIDEO

ATAC în cendrul Londrei: O persoană a murit, iar alte cinci sunt rănite după ce au fost înjunghiate cu cuţitul. "Una din posibilităţile investigate este terorismul" (Imagine: Twitter/EPA)

UPDATE 15:00 -  Femeia ucisă în Londra avea cetăţenie americană; nu există dovezi ale radicalizării atacatorului

Mark Rowley, un oficial din cadrul poliţiei metropolitane, a declarat că femeia ucisă era cetăţean american, în timp ce persoanele rănite sunt un australian, un american, un isreaelian şi un britanic.

Rowley a mai subliniat că nu există nicio dovadă că atacatorul, un cetăţean norvegian de origine somaleză, ar fi fost radicalizat.

“În timp ce ancheta nu este deocamdată încheiată, ceea ce am aflat pînă acum indică faptul că acest tragic incident a avut la bază de probleme de sănătate mintală”, a spus el.

“Într-adevăr, în momentul de faţă, credem că a fost vorba despre un atac spontan, iar victimele au fost alese la întâmplare”, a spus acesta.

UPDATE:  Trei dintre cele cinci persoane rănite în urma atacului cu cuţit de la Londra au fost externate, a anunţat poliţia londoneză pe reţelele sociale. 

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a făcut un apel la populaţie să-şi păstreze calmul şi vigilenţa, adăugând că prioritatea sa numărul unu este asigurarea securităţii locuitorilor din oraş.

Sadiq Khan, primul primar de religie musulmană al unui oraş important occidental, şi-a oferit sprijinul victimelor atacului care a avut loc joi dimineaţă în chiar centrul Londrei, în urma căruia o persoană a decedat, iar alte cinci au fost rănite.

Scotland Yard investighează cazul, în paralel cu ancheta deschisă de poliţie. Nu este exclusă varianta unui atac terorist, dar sănătatea mintală ar putea fi un "factor semnificativ" în acest caz, informează The Guardian.

Poliţia metropolitană din Londra a primit un apel miercuri, la ora locală 22.33 ora locală, în care se anunţa că un bărbat înarmat cu un cuţit a înjunghiat mai multe persoane în Piaţa Russel. Poliţiştii au ajuns la faţa locului însoţiţi de serviciul de ambulanţă şi au găsit şase răniţi.

Zona în care a avut loc atacul se află în imediata apropiere a renumitului British Musem, fiind înţesată de hoteluri şi restaurante foarte căutate de turişti. Un reporter al agenţiei de ştiri Reuters a relatat că perimentrul din sudul pieţei a fost închis publicului.

O femeie, în vârstă de 60 de ani, a murit la scurt timp după ce a primit îngrijiri medicale la fa'a locului, iar celelalte victime, două femei şi trei bărbăţi au fost transportate la spital.

Un individ în vârstă de 19 ani a fost arestat de minute după ce poliţia a sosit la faţa locului. Potrivit unui raport ofial, citat de jurnaliştii britanici, bărbatul a fost prins, la ora 22.39, poliţiştii folosind o armă cu şocuri electrice pentru imobilizarea sa.

"Una din posibilităţile investigate este terorismul", se mai arată în raportul poliţiştilor.

 

 

Mark Rowley, comisar la poliţia metropolitană din Londra, specializat în combaterea terorismului, a făcut o declaraţie pentru mass-media în faţa Scotland Yard, în dimineaţa zilei de joi, în jurul orei 3.30, precizând că există "indicii care arată că sănătatea mintală este un factor semnificativ în acest caz", fiind principala pistă pe care merg anchetatorii. 

"Dar, desigur, în această etapă ar trebui să fim atenţi în ceea ce priveşte motivul şi, în consecinţă, terorismul ca o motivaţie rămâne însă o linie de anchetă", a adăugat acesta.

"Ca o măsură de precauţie mâine (nr. joi), londonezii când se vor trezi dimineaţa vor observa prezenţa poliţiei pe străzi, inclusiv ofiţeri înarmaţi", a avertizat Mark Rowley.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie rămâne "sever," al doilea cel mai ridicat nivel, ceea ce semnalează faptul că un atentat este "foarte probabil". În urma valului recent de atacuri din alte state europene, poliţia londoneză a anunţat că va desfăşura mai mulţi ofiţeri înarmaţi pe străzile capitalei britanice.

Anterior, Rowley a avertizat că organizaţia teroristă Stat Islamic urmăreşte să radicalize persoanele vulnerabile, ce suferă de probleme psihice, cu scopul de a îi convinge să comită atacuri teroriste.

Incidentul survine la doar câteva zile după ce Sir Bernard Hogan-Howe, şeful poliţiei metropolitane a Londrei, a declarat că deşi Marea Britanie este bine pregătită, atentate similare cu cele din Franţa şi Germania rămân foarte probabile.

Oficialul a explicat că înţelege faptul că există un sentiment tot mai profund de teamă că Marea Britanie va fi următoarea victimă a teroriştilor.

"Simt şi înţeleg această frica şi fiind ofiţerul de poliţie responsabil de a preveni un astfel de atac, ştiu că ar fi de dorit să vă pot linişti. Mă tem că nu pot, nu în totalitate", a spus  Hogan-Howe, duminică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici