Atacul rafinăriei irakiene de la Baiji nu are impact asupra exporturilor Bagdadului, apreciază SUA

Statele Unite au dat asigurări miercuri că atacul combatanţilor jihadişti împotriva unei rafinării de petrol va avea doar consecinţe minime asupra exporturilor de petrol brut ale Bagdadului, care va fi obligat, în schimb, să importe temporar produse rafinate.

122 afișări
Imaginea articolului Atacul rafinăriei irakiene de la Baiji nu are impact asupra exporturilor Bagdadului, apreciază SUA

Atacul rafinăriei irakiene de la Baiji nu are impact asupra exporturilor Bagdadului, apreciază SUA (Imagine: Shutterstock)

Departamentul de Stat a subliniat că rafinăria de la Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad, pe care combatanţi din gruparea Statul Islamic în Iak şi Levant (SIIL) au luat-o cu asalt, "producea pentru consum local".

Ţinând cont de faptul că "producţia a încetat deja de mai multe zile (...), autorităţile irakiene ar putea avea nevoie să importe petrol din ţările vecine", a explicat purtătoarea de cuvânt a Departaamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În schimb, "nu există vreun impact asupra exporturilor irakiene de petrol brut şi nu am constatat pertubări majore în aprovizionările cu petrol din Irak", a spus oficialul american.

Ea a precizat totuşi că Executivul american supraveghează "în permanenţă" piaţa mondială a cererii şi ofertei de petrol.

Insurgenţi SIIL au lansat miercuri dimineaţa un asalt asupra principalei rafinării de petrol din Irak, la Baiji. Luptele cu forţele guvernamentale s-au soldat cu 40 de morţi în tabăra jihadistă, potrivit Bagdadului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici