Australia nu va ajuta SUA să apere Taiwanul în cazul unui conflict militar în regiune

Australia nu a promis că va sprijini SUA în apărarea Taiwanului în schimbul unui acord pentru achiziţionarea de submarine americane de atac cu propulsie nucleară, susţine ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

10962 afișări
Imaginea articolului Australia nu va ajuta SUA să apere Taiwanul în cazul unui conflict militar în regiune

Sursa foto: MediafaxFoto

Australia, SUA şi Marea Britanie au semnat recent proiectul AUKUS, iar Canberra va putea cumpăra submarine militare din clasa Virginia din SUA. Guvernul laburist de centru-stânga din Australia spune că acordul de 368 de miliarde de dolarieste necesar, având în vedere acumularea militară a Chinei în regiune, pe care a etichetat-o ca cea mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Însă acordul economic trilateral nu oferă şi garanţii în cazul în care unul dintre membri este implicat într-o acţiune militară. Australia nu va susţine SUA în chestiunea Taiwan, dacă insula va fi atacată.

„Australia nu şi-a asumat vreun angajament să sprijine SUA în cazul unui conflict militar în regiune care să implice Taiwanul în schimbul accesului la submarine”, a declarat ministrul australian al Apărării, Richard Marles.

Conform acordului AUKUS, pe care aliaţii asiatici l-au salutat, dar pe care Beijingul l-a numit un act de proliferare nucleară, SUA vor vinde Australiei trei submarine, construite de General Dynamics, până în 2030, cu opţiunea ca Australia să cumpere încă două.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici