Autorităţile americane arestează al patrulea suspect SI la New York în mai puţin de o săptămână

Un al patrulea cetăţean american a fost arestat în regiunea New York în mai puţin de o săptămână, sub aceeaşi acuzaţie, şi anume de susţinere a grupării extremistă Statul Islamic (SI), potrivit unor oficiali.

449 afișări
Imaginea articolului Autorităţile americane arestează al patrulea suspect SI la New York în mai puţin de o săptămână

Autorităţile americane arestează al patrulea suspect SI la New York în mai puţin de o săptămână (Imagine: Hepta)

Samuel Rahamin Topaz, în vârstă de 21 de ani, de la Fort Lee, în statul New Jersey, a fost acuzat de conspiraţie în vederea furnizării de susţinere materială grupării Statul Islamic, care a declarat un "califat" în Irak şi Siria.

El riscă 15 ani de închisoare în cazul în care va fi găsit vinovat şi i s-a respins eliberarea pe cauţiune, după ce a fost arestat miercuri la domiciliu.

Potrivit unor documente judiciare, el se afla în contact cu Munther Omar Saleh, un student în vârstă de 20 de ani, din New York, care a fost arestat sâmbătă după ce a încercat să înjunghie un ofiţer FBI de supraveghere.

FBI l-a acuzat pe Saleh că a încercat să-l recruteze pe Topaz, care se pare că plănuia să se alăture Statului Islamic în Orientul Mijlociu.

Cei doi s-ar fi întâlnit la o staţie de metrou din Manhattan, la câteva străzi de World Trade Center, pe 31 mai.

Topaz i-a spus unui prieten că "ei" i-au promis suma de 7.000 de dolari pe lună şi patru soţii, în Irak, prezentându-i aceste promisiuni ca motiv să nu se înscrie la un colegiu comunitar, potrivit documentelor citate.

El ar fi postat slefie-uri pe Facebook în care apărea îmbrăcat ca un militant SI şi a scris că intenţiona să plece în Iordania. Procurorii afirmă ca este vorba doar despre o "acoperire" pentru a pleca către zonele aflate sub controlul Statului Islamic.

În documentele judiciare citate, publicate joi, figurează alţi doi co-conspiratori, amândoi având dublă cetăţenie americană şi iordaniană.

Unul, în vârstă de 20 de ani, a părăsit ţara pe 5 mai, la bordul unui zbor de la New York către Iordania, după ce, anterior, a navigat pe pagini de propagandă extremistă.

Celălalt este un bărbat neidentificat, în vârstă de 23 de ani, din New Jersey.

Topaz i-ar fi spus unui prieten, care îl întrebase ce crede despre SI, că "nu este rău, deoarece ei apără (lucrurile) în care cred, iar ştirile din Statele Unite sunt corupte".

Procurorii afirmă că, după ce a fost arestat, tânărul a recunoscut că simpatizează cauza SI, că a privit înregistrări video ale grupării şi că a discutat planuri de a deveni membru.

Procurori din Boston au anunţat ulterior, joi seara, că David Wright, în vârstă de 25 de ani, din Massachusetts, şi Nicholas Rovinski, în vârstă de 24 de ani, din Rhode Island, au fost inculpaţi, de asemnea, pentru conspiraţie în vederea furnizării de susţinere materială SI.

Wright a fost acuzat şi de conspiraţie în vederea obstrucţionării justiţiei. Ei urmau să fie prezentaţi în instanţă vineri.

Ei ar fi conspirat împreună cu Usaamah Rahim, în vârstă de 26 de ani, unchiul lui Wright, care a fost ucis prin împuşcare după ce a atacat un poliţist din Boston şi agenţi FBI cu un cuţit, la Boston, pe 2 iunie.

Cei trei sunt acuzaţi că plănuiau să comită atacuri inspirate de SI pe teritoriul Statelor Unite, inclusiv să decapiteze o femeie la New York, pe care presa americană a identificat-o ca fiind Pamela Geller, un blogger antiislam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici