Autorităţile de la Tokyo, îngrijorate, după ce o navă chineză s-a apropiat de un arhipelag disputat

Ambasadorul Chinei la Tokyo a fost convocat la Ministerul japonez de Externe, după ce o navă chineză s-a apropiat de un arhipelag disputat de cele două state în Marea Chinei de Est, relatează agenţia de ştiri Reuters, citând un comunicat al guvernului japonez.

747 afișări
Imaginea articolului Autorităţile de la Tokyo, îngrijorate, după ce o navă chineză s-a apropiat de un arhipelag disputat

Autorităţile de la Tokyo, îngrijorate, după ce o navă chineză s-a apropiat de un arhipelag disputat (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Autorităţile de la Tokyo au anunţat că o fregată chineză s-a apropiat la 38 de kilometri de teritoriul contestat, anume arhipeleagul cunoscut sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, este controlat de Tokyo şi revendicat de Beijing. Incidentul s-a petrecut la scurt timp după miezul nopţii de miercuri spre joi.

Akitaka Saiki, vice-ministrul japonez de Externe l-a covocat pe Ambasadorul chinez la Tokyo, pentru a "exprima profunda îngrijoarare" în legătura cu acest caz, se afirmă într-un comunicat al guvernului nipon.

Deşi ambele revendică insulele, până la această dată, cele două state au evitat să trimită nave de război în zonă, pentru a nu inflama tensiunile.

"Suntem îngrijoraţi că aceasta acţiune ridică tensiunile la un nivel mai înalt," a declarat Yoshihide Suga, şeful Secretariatului Guvernului japonez.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Beijing a anunţat că va analiza informaţiile referitoare la acest incident, adăugând că marina sa are tot dreptul să navigheze în apele teritoriale chineze.

Deşi Statele Unite nu susţin revendicările teritoriale ale Japoniei în privinţa grupului de insule, care se află la 220 de kilometri nord-est de Taiwan, autorităţile americane au declarat că protecţia acestui teritoriu controlat de Tokyo ţine de tratatul de securitate prin care Washingtonul s-a angajat să apere Japonia în caz de atac.

Concomitent, trei nave ruse au navigat în apropierea insulelor, în acelaşi timp cu nava de război chineză, stârnind îngijorări la Tokoyo în legătură cu o acţiune comună a Moscovei şi Beijingului.

Rusia şi Japonia sunt agrenate într-o dispută teritorială în legătură cu insulele ocupate de Moscova în urma celui De-al Doilea Război Mondial.

Autorităţile de la Tokyo şi Washington se tem că Beijingul ar putea încerca să-şi extindă influenţa în zona de vest a Pacificului, fapt ce a impulsionat forţele militare japoneze să întărească apărarea grupului de insule prin insalarea de staţii radar şi baterii de rachete antinavă.

Beijingul revendică şi suprafeţe întinse din Marea Chinei de Sud, având dispute de ordin teritorial cu Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici