AVERTISMENT al Chinei: Coreea de Nord îşi poate dubla arsenalul nuclear până anul viitor

Coreea de Nord poate produce suficiente focoase nucleare cât să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi aliaţilor lor, avertizează experţi chinezi, estimând un nivel al producţiei de armament nuclear superior celui preconizat de americani.

1780 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENT al Chinei: Coreea de Nord îşi poate dubla arsenalul nuclear până anul viitor

AVERTISMENT al Chinei: Coreea de Nord îşi poate dubla arsenalul nuclear până anul viitor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ziarului, aceste ultime estimări, prezentate în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a unor specialişti chinezi şi americani, arată că Phenianul ar putea deţine deja 20 de focoase nucleare şi capabilitatea de a produce suficient uraniu îmbogăţit pentru a fi utilizat în scopuri militare şi că ar putea să-şi dubleze arsenalul până anul viitor, potrivit unor surse informate despre aceste evoluţii, relatează Wall Street Journal.

O Coree de Nord bine înarmată nuclear creează temeri la adresa securităţii Japoniei şi Coreei de Sud, vecinii săi şi aliaţii Statelor Unite. Washingtonul a semnat tratate de apărare comună cu Seulul şi Tokyo, ceea ce înceamnă că un atac nuclear asupra vreuneia dintre cele două ţări este considerat un atac asupra Statelor Unite.

"Sunt îngrijorat că, deţinând 20 (de focoase), ei (nord-coreenii) au un arsenal nuclear", a declarat Siegfried Hecker, profesor la Universitatea Stanford, fostul director al Laboratorului de la Los Alamos, care a participat la această reuniune cu uşile închise, în februarie. "Cu cât mai mult cred că au un arsenal funcţional şi disuasiv, cu atât va fi mai dificil să-i facem să se întoarcă" de la această poziţie, a adăugat el.

Experţii chinezi cred, în prezent, că Phenianul are o capacitate de îmbogăţire a uraniului mai mare decât se estima anterior, a mai declarat Hecker.

Estimările chinezilor reflectă îngrijorarea tot mai mare a Beijingului faţă de programul de înarmare nucleară a Coreei de Nord şi ceea ce ei consideră o lipsă de acţiune, în contextul în care preşedintele american Barack Obama îşi concentrează eforturile asupra încheierii unui acord final cu privire la programul nuclear al Iranului.

O Coree de Nord bine înarmată nuclear poate determina Statele Unite să adopte contramăsuri, mai ales în privinţa apărării antirachetă. Amiralul William Gortney, comandantul Comandamentului Nord-american, a declarat luna aceasta că oficiali din domeniul Apărării cred că Phenianul poate să monteze, în prezent, un focos pe o rachetă balistică intercontinentală - KN-08. Oficialii americani apreciază că racheta nu a fost testată, însă experţii estimează că aceasta are o rază de acţiune de aproximativ 9.000 de kilometri - putând atinge estul Statelor Unite, inclusiv California.

O sporire a arsenalului nuclear al Coreei de Nord alimentează îngrijorări internaţionale cu privire la proliferare într-o ţară care, potrivit unor oficiali americani, a exportat anterior tehnologie nucleară în Siria şi componente de rachete în Iran, Yemen şi Egipt.

La Washington, unii congresmeni republicani au afirmat că viitorul acord al casei Albe cu Iranul poate repeta acordul în domeniul nuclear încheiat de administraţia Clinton cu Coreea de Nord în 1994. Acordul viza să pună capăt capabilităţilor nucleare ale Phenianului, însă, denunţă ei, acesta a furnizat de fapt o acoperire diplomatică pentru extinderea lor. Coreea de Nord efectuat primul test nuclear în 2006.

Experţi americani estimau recent că, în prezent, Coreea de Nord deţine 10-16 bombe nucleare.

Relaţiile dintre Coreea de Nord şi China s-au deteriorat după ce Xi Jinping a devenit preşedintele Chinei, în 2012, iar Kim Jong-un a preluat puterea după decesul tatălu său, la sfârşitul lui 2011.

China, care este cel mai important investitor, donator de ajutoare şi partener comercial al Coreei de Nord, a subestimat, în cea mai marte a ultimului deceniu, capabilităţile nucleare ale Phenianului, inclusiv capacitatea de a produce material fisionabil, subliniază experţi în domeniul nuclear.

Estimările experţilor chinezi cu privire la capabilităţile nord-coreene au început să se alinieze cu cele ale Statelor Unite după 2010, şi să le depăşească după 2013, potrivit unor surse la curent cu schimburi de informaţii între China şi Statele Unite asupra acestui subiect.

Până de curând, chinezii "au avut o părere destul de proastă despre ceea ce pot să facă nord-coreenii", declară David Albright, un expert în domeniul armamentului nord-coreean, şeful Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională de la Washington. "Cred că acum sunt îngrijoraţi", apreciază el.

Ministerele chineze de Externe şi al Apărării nu au răspuns solicitării WSJ de a comenta. Diplomaţi de la misiunea nord-coreeană la ONU nu au dat curs unor invitaţii similare. Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagonul au refuzat să ofere estimările americane cu privire la arsenalul nuclear nord-coreean, mai scrie ziarul.

"Am fost şi suntem îngrijoraţi de programul nuclear nord-coreean şi credem că este necesar ca China să continue să-şi folosească influenţa pentru a limita acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord", a declarat Patrick Ventrell, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional american de Securitate (NSC).

El a adăugat că Statele Unite cooperează cu alte ţări pentru a implementa sancţiunile ONU menite să exercite presiuni asupra Phenianului "să revună la negocieri de dezarmare nucleară credibile şi autentice şi să efectueze paşi concreşi către dezarmarea nucleară".

Washingtonul a întrerupt negocierile cu Phenianul în 2012, după ce Coreea de Nord a testat o rachetă cu rază lungă de acţiune. În schimb, Statele Unite au îndemnat China să se folosească de pârghiile economice pentru a influenţa Coreea de Nord.

Ultimele estimări chineze cu privire la capabilitatea nucleară nord-coreeană au fost împărtăşite în cadrul unei întâlniri la Institutul chinez pentru studii internaţionale, un think tank al Ministerului chinez de Externe, în februarie. Chinezii au adus atât experţi tehnici, politici şi diplomatici în programul nuclear nord-coreean, cât şi reprezentanţi militari la întâlnire, potrivit unor surse la curent cu reuniunea.

Hecker, şeful echipei americane de experţi tehnici, a dezvăluit în 2010 că Phenianul desfăşoară un program vast de îmbogăţire a uraniului, după ce a vizitat instalaţia.

Estimarea potrivit căreia Coreea de Nord avea 20 de focoase la sfârşitul anului trecut şi poate construi alte 20 până la sfârşitul anului viitor a fost făcută în timpul prezentării de către unul dintre experţii chinezi în domeniul îmbogăţirii uraniului, potrivit unor surse la curent cu reuniunea. Aceste surse au precizat că a fost pentru prima dată când au auzit o estimare atât de mare din partea chinezilor.

Hecker a refuzat să comenteze cu privire la întâlnire, dar a precizat că s-a întâlnit cu experţi chinezi, pentru a discuta despre capabilităţile nord-coreene, cel puţin o dată pe an, începând din 2004.

La reuniune nu au participat oficiali americani, dar ei şi-au exprimat surprinderea atunci când au fost puşi la curent, potrivit unei surse.

Hecker a declarat că, în opinia sa, Coreea de Nord nu poate să aibă mai mult de 12 bombe nucleare în prezent şi 20 până anul viitor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici