Axios.com: Altercaţie între oficiali americani şi chinezi din cauza valizei nucleare, în timpul vizitei lui Donald Trump în China

John Kelly, şeful cancelariei de la Casa Albă, şi un agent Secret Service au fost implicaţi într-o altercaţie cu agenţi chinezi care nu permiteau accesul valizei nucleare în sala în care preşedintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit cu omologul său din China, Xi Jinping, în 2017, relatează Axios.com.

13116 afișări
Imaginea articolului Axios.com: Altercaţie între oficiali americani şi chinezi din cauza valizei nucleare, în timpul vizitei lui Donald Trump în China

Altercaţie între oficiali din SUA şi China, din cauza valizei nucleare, în timpul vizitei lui Trump - presă

Surse politice au declarat pentru site-ul Axios.com că incidentul a avut loc pe 9 noiembrie 2017, când preşedintele Donald Trump şi echipa sa au vizitat Marea Sală a Poporului din Beijing, unde era programată întâlnirea cu liderul Chinei, Xi Jinping.

În momentul în care a vrut să intre în sală un consilier militar american care transportă valiza în care se află dispozitivul ce îi permite preşedintelui SUA să lanseze un atac nuclear în caz de necesitate, accesul i-a fost blocat de oficiali chinezi. Potrivit procedurilor, oficialul care transportă valiza nucleară trebuie să stea permanent lângă preşedintele SUA.

Situaţia i-a fost prezentată urgent lui John Kelly, şeful cancelariei de la Casa Albă. John Kelly a mers în grabă şi le-a spus oficialilor americani să intre oricum, iar aceştia au executat ordinul. Însă imediat a izbucnit o altercaţie. Un agent chinez a vrut să îl imobilizeze pe John Kelly, dar acesta l-a tras puternic de mână pe agent. A intervenit un agent al Serviciului american de pază (Secret Service) care l-a imobilizat la sol pe agentul chinez. Altercaţia s-a încheiat în câteva secunde, iar oficialii americani au primit ordinul de a nu dezvălui nicio informaţie despre incident.

"Mi s-a spus că nu a existat niciun moment în care valiza nucleară a SUA să fi ajuns în posesia chinezilor şi că agenţii chinezi nici măcar nu au atins-o. De asemenea, mi s-a spus că persoane din dispozitivul de securitate chinez le-au prezentat scuze americanilor după incident, explicând că a fost o neînţelegere", a comentat Jonathan Swan, corespondent politic al site-ului Axios.com.

Donald Trump a catalogat vizita de stat în China drept "absolut extraordinară".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici