Barack Obama îşi anulează participarea la funeraliile preşedintelui polonez

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat sâmbătă că nu va asista la funeraliile omologului său polonez Lech Kaczynski, duminică, din cauza închiderii traficului aerian european, traversat de norul de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanice din Islanda.

12 afișări
Imaginea articolului Barack Obama îşi anulează participarea la funeraliile preşedintelui polonez

Barack Obama îşi anulează participarea la funeraliile preşedintelui polonez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"I-am spus preşedintelui în exerciţiu (Bronislaw) Komorowski că regret că nu pot veni în Polonia din cauza norului vulcanic care perturbă traficul aerian în Europa", a declarat Obama într-un comunicat publicat de Casa Albă.

"Michelle şi cu mine continuăm să ne gândim la poporul polonez şi să ne rugăm pentru el, şi îl vom susţine cât de bine vom putea în timpul acestei teribile tragedii", continuă el.

"Preşedintele Kaczynski era un patriot, un prieten şi un aliat apropiat al Statelor Unite, ca şi cei care au murit împreună cu el, iar poporul american nu îi va uita", conchide preşedintele Obama.

Cancelarul german, Angela Merkel, prinţul Charles şi premierul canadian Stephen Harper au anunţat, de asemenea, sâmbătă că nu vor putea asista la funeraliile preşedintelui polonez, în timp ce spaţiul aerian polonez este închis până la noi ordine din cauza norului de cenuşă vulcanică.

Peste 100.000 de polonezi s-au reunit plini de emoţie, sâmbătă, în imensa piaţă a Varşoviei în memoria preşedintelui Kaczynski şi a celorlalte 95 de victime ale accidentului avionului prezidenţial din Rusia.

Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale soţilor Kaczynski vor fi transportate duminică dimineaţa cu un avion militar la Cracovia, aceştia urmând să fie înmormântaţi la catedrala Wawel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici