Barack Obama nu dezvăluie natura ajutorului militar american pentru rebelii sirieni

Preşedintele american, Barack Obama, a refuzat miercuri, la Berlin, să precizeze natura noului ajutor american acordat insurgenţilor sirieni, după ce oficiali americani au sugerat că ar putea avea loc livrări de arme uşoare.

157 afișări
Imaginea articolului Barack Obama nu dezvăluie natura ajutorului militar american pentru rebelii sirieni

Barack Obama nu dezvăluie natura ajutorului militar american pentru rebelii sirieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu pot şi nu vreau să comentez detaliile programului nostru legat de opoziţia siriană", a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel.

Un consilier al lui Obama la Casa Albă a promis săptămâna trecută, pentru prima dată, un "sprijin militar" pentru opoziţia siriană, după ce Statele Unite au stabilit că regimul sirian a utilizat gaz sarin împotriva rebelilor.

Însă administraţia americană a refuzat până în prezent să detalieze natura acestui ajutor "militar", unii analişti preconizând livrări de arme uşoare, care, totuşi, nu ar fi suficiente pentru a modifica echilibrul de forţe pe teren.

Obama a avertizat anterior cu privire la livrarea de noi arme părţilor aflate în conflict, limitând sprijinul Washingtonului la un ajutor umanitar.

Miercuri, la Berlin, el a respins analizele, considerând că sporirea sprijinului pentru insurgenţi ar plasa Statele Unite pe o pantă alunecoasă care ar atrage-o din nou într-un conflict periculos din Orientul Mijlociu.

Aceste analize sunt "un pic exagerate", a spus el, excluzând, mai ales, "ideea că Statele Unite sunt pregătite să se implice complet (în conflict) şi să participe la un nou război".

"Noi ne dorim să punem capăt războiului", a afirmat el, îndemnând din nou la o soluţie politică în Siria care să-l excludă pe preşedintele Bashar al-Assad.

În paralel, cancelarul Angela Merkel a amintit că Germania este împotriva livrării de armament în ţări aflate în război civil, inclusiv în Siria.

"Aceasta nu semnifică faptul că noi nu putem juca un rol constructiv" în această ţară, a subliniat ea, evocând o contribuţie germană la "procesul politic sau la ajutor umanitar".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici